Studentenverhaal

"Ik heb ontzettend genoten van mijn Erasmus-tijd en ik raad het iedereen absoluut aan!"

Mijn vrije keuzeruimte heb ik doorgebracht in Istanbul, via het Erasmus programma. Ik was de zomer ervoor in Istanbul en was er meteen weg van.

Istanbul is een gigantische stad en heel anders dan Nederland: de moskeeën, de Bosporus en de Gouden Hoorn die de stad in verschillende delen splitsen, de hoge stoepen, toeristen, straatverkopers. Er staan wolkenkrabbers naast villa's en tientallen jaren oude houten huisjes; je hebt er wijken vol chique haute couture, maar ook wijken vol buurtwinkeltjes die de helft van hun waren buiten uitstallen; je hebt er Turkse meisjes op hoge hakken en met blote truitjes en dames in boerka’s. De dynamiek in de stad trok mij aan.

Ik volgde vakken op de universiteit van Sabanci, aan de Aziatische kant van de stad op een uur reizen van mijn gedeelde appartement in de authentieke wijk Kadiköy. De campus lijkt Amerikaans, met verschillende gebouwen voor de verschillende vakgebieden, dormitories, een kantine waar vrouwen met mondkapjes en haarnetjes werken en zelfs een Starbucks. Sabanci is een eliteschool, één van de beste van Turkije met een belachelijk hoge prijs die ik van mijn leven niet zelf had kunnen betalen. Veel studenten komen naar school in BMW's, maar degenen die slim genoeg zijn om een beurs te krijgen zonder hulp van ouders nemen de shuttlebus, net als ik. De kwaliteit van de vakken was goed en de docenten heel intelligent en inspirerend. Kleine klassen met veel persoonlijk contact. Het leuke aan de vakken was dat ze toch een andere insteek hadden dan Wageningse vakken; ze sloten goed aan, maar waren heel anders en daarom interessant. Ik heb bijvoorbeeld een literatuur- en een cultuurvak gevolgd, beide gericht op thema's die in Wageningen ook aan bod komen, zoals ideologieën, racisme en zelforganisatie.

Wat betreft Istanbul zelf: ik vond het veel makkelijker dan verwacht om te wennen. Het was de eerste keer voor een langere periode in het buitenland plus de eerste keer in een grote stad, maar gek genoeg voelde ik mij al snel thuis. Ik had ook een fijn huis dat ik deelde met een Turks en een Duits meisje, en het is vrij gemakkelijk om snel vrienden te maken: alle Erasmus-studenten zijn hiernaar op zoek. Mijn vrienden in Istanbul waren zowel Turks als uit andere delen van de wereld. Mijn Erasmus-periode heeft me geleerd om op eigen benen te staan: je komt in je eentje in een gigantische stad, waar mensen niet dezelfde taal spreken en waarin alles anders is dan thuis. Dingen als de Turkse bureaucratie, waar je nog nooit eerder mee te maken hebt gehad, zijn gek en soms lastig, maar je voelt je zo goed als je in de gaten hebt hoe het werkt! Het was heel verrassend om te merken hoe snel je gewend bent aan de situatie en je je op je plek voelt in deze nieuwe stad. Ik heb ontzettend genoten van mijn Erasmus-tijd en ik raad het iedereen absoluut aan!