Alumniverhaal

"In mijn werk ligt de focus op verschillende aspecten van gezondheid en het verbeteren hiervan."

Wilma werkt als Whole Person Health Networker bij de Mission Medical Practice in Londen. Hieronder vertelt zij over haar baan en de visie van het project.

Health & Society is een pioneer met hun positieve kijk op gezondheid!

Na mijn masterspecialisatie Health and Society ben ik naar Londen vertrokken, om daar te gaan werken voor The Mission Medical Practice. Een jaar geleden heb ik mijn tanden gezet in een Pilot van een huisartsenpraktijk in Tower Hamlets, een van de meest achtergestelde wijken van Londen.

Het invoeren van een ‘Whole Person Health’ visie op gezondheid past helemaal in mijn straatje. We zijn nu een ‘Whole Person Health’ clinic aan het opzetten, waarbij patiënten met complexe gezondheidsproblemen worden uitgenodigd om hun verhaal te vertellen. Daar kunnen ze hun ‘life story’ delen met drie verschillende professionals. Deze professionals focussen zich op medische, sociaal/emotionele, spirituele, lifestyle en omgevingsfactoren. Vervolgens worden de patiënten gecoacht, doorverwezen en gestimuleerd om zelf stappen te ondernemen die hun gezondheid verbeteren. Luisteren en ‘Guidance’ zijn daarbij de sleutelwoorden.

De NHS is geïnteresseerd in deze pilot. Mocht in de evaluatie blijken dat het welzijn van patiënten verbetert en het programma kosteneffectief is, dan is er grote kans dat de pilot uitgerold wordt naar andere huisartsenpraktijken in London.

Ik ben verrast door de starheid van de medische wereld, dat ze vastzitten in het biomedische model. Ik zie nu in dat Health & Society aan het pionieren is met een positieve kijk op gezondheid. Zelfs voor de huisartsen blijft het moeilijk te realiseren dat hun patiënten misschien meer nodig hebben dan antidepressiva.