Alumniverhaal

James Ajal, afgestudeerde Paul Speijer student plantenwetenschappen

Landbouw is mijn passie. Als kind was ik al graag in onze tuin bezig met de groente en maïs die we voor onszelf verbouwden. In Oeganda is tachtig procent van de mensen op de een of andere manier werkzaam in de landbouw. Na mijn bachelordiploma bleek werk vinden lastig, tot mijn universiteit me een parttime baan aanbood op het landbouwdepartement. Een van de docenten is in Wageningen gepromoveerd. Hij vertelde me over Wageningen, ik zag het studieprogramma, en zo begon ik te dromen over een studie hier.

James Ajal, Oeganda
James Ajal, Oeganda

Waar ik over droomde is waar geworden, dankzij het Anne van den Ban Fonds* en haar donateurs. In het eerste half jaar heb ik al zoveel geleerd. In Wageningen wordt bijvoorbeeld veel meer met modellen gewerkt dan in Oeganda, wat een waardevol hulpmiddel kan zijn om onder meer voedselproductie te voorspellen. Ook kijk ik nu anders naar landbouw. In Oeganda ligt de focus op kleinschalige productie, maar met de inzet technologie is meer winst te behalen; kijk naar de kasteelt.

Mijn afstudeerrichting is gewaswetenschappen. Na mijn afstuderen hoop ik weer bij de landbouwfaculteit aan de slag te kunnen, die aan het uitbreiden is. Ik wil graag onderzoek doen combineren met boeren voorlichten. De universiteit staat in landbouwgebied, maar het onderzoek sijpelt nauwelijks door naar de praktijk. Terwijl de boeren met betere teeltmethoden en nieuwe variƫteiten die zijn ontwikkeld door de National Agricultural Research Organisation (NARO) meer kunnen verdienen.

*James Ajal heeft een gecombineerde beurs van het Paul Speijer Fonds en het Anne van den Ban Fonds ontvangen.