Studentenverhaal

Je kunt zelf bepalen waar en over welk onderwerp je thesis schrijft

Student Biology
Vooropleiding: Biologie, Universiteit Utrecht

If you can dream it, you can do it
Elke van Gils, student Biology

"Later als ik groot ben wil ik met aapjes werken’’. Van kleins af aan was mijn einddoel duidelijk, maar dan moet je nog het pad uitstippelen om hier te komen.

Vooropleiding

Ik ben mijn bachelor opleiding Biologie begonnen aan de UU. Tijdens de open dag vertelde studenten over primaatonderzoek binnen de gedragsbiologie, ik was meteen verkocht. In het eerste jaar Biologie kreeg ik een berg aan informatie over me heen, wat me liet zien hoe divers de biologie is en hoeveel verschillende richtingen je er mee op kan. Maar nog steeds was ik overtuigd van mijn uiteindelijke doel, primatologie. Helaas is dit geen aparte studie richting in Nederland, dus heb ik voor een vakkenpakket gekozen dat zo goed mogelijk bij primatologie aan zou sluiten. Ecologie, gedragsbiologie, natuurbehoud, neurologie, endocrinologie.

In mijn laatste jaar aan de UU moest ik me gaan oriënteren op een masteropleiding. Maar de masters in Utrecht voldeden niet echt aan het plaatje dat ik me ingebeeld had; buitenlandse stages, onderzoek in het oerwoud, zelf een vakkenpakket samenstellen. Om erachter te komen bij welke master ik dan wel thuis hoorde, ben ik verschillende Uni’s afgegaan voor een gesprek met de master decaan.

Wageningen University

Toen ik in Wageningen aankwam was ik meteen verliefd op het plattelandse en weidse rondom de campus. Heel wat anders dan het volgebouwde, stadse Utrecht… Na het gesprek met de studenten decaan wist ik meteen dat dit de plek was waar ik mijn master wilde doen. Al mijn plannen die ik voor me zag om tijdens mijn master uit te voeren, waren mogelijk volgens de studieadviseur. Extra vakken (binnen de primatologie) in België, thesis in Afrika met primaten, eerst naar het buitenland dan pas vakken volgen, meer dan één masterspecialisatie.

"If you can dream it, you can do it.’’ En Wageningen University kan me hier een handje bij helpen. Ik ben ontzettend blij met mijn overstap van de UU naar WU. Wageningen University biedt mij de mogelijkheden om mijn master volledig in te plannen zoals ik wil. Ik ben begonnen met een aantal verplichte en introductievakken die bij mijn specialisaties horen. Je krijgt colleges in vrij kleine groepen, waardoor je beter betrokken wordt bij het onderwerp. Daarnaast is alles in het Engels, doordat er veel internationale studenten naar Wageningen komen. Dit geeft je het voordeel dat je eigen bent met de Engelse vaktaal als je een buitenlandse stage/thesis gaat doen.

Thesis

Ik ben op het moment net een paar weken terug uit Madagaskar, waar ik mijn eerste thesis heb gedaan. Veldonderzoek naar lemuren, halfapen. Aankomende maand begin ik aan het lab onderzoek, waarin ik de feces samples onder een microscoop ga bekijken om de parasiet prevalentie te bepalen. Mogelijk kan parasiet prevalentie gelinkt worden aan externe factoren, zoals antropogene verstoring.

Je kunt zelf bepalen over welk onderwerp je thesis schrijft en of je liever in Nederland blijft of naar het buitenland gaat. Ik was nog niet thuis en ik had al plannen voor mijn volgende thesis. Het liefste weer in Afrika, gespecialiseerd op primaten.

Na mijn master zou ik graag in de conservatie richting terecht komen. Het beschermen van diersoorten en hun leefomgeving, zodat deze behouden kunnen worden in de toekomst.  


Meer over Biology