Studentenverhaal

“Je leert problemen vanuit verschillende invalshoeken te benaderen.”

Filip is tweedejaars student Gezondheid en Maatschappij. Hij heeft gekozen voor deze opleiding, omdat hij zelf veel bezig is met gezond leven. Vooral het fysieke aspect vindt hij erg interessant.

Ik hoop mijn minor te kunnen doen in het buitenland.

Er zijn verschillende aspecten die met gezondheid te maken hebben. Denk aan de fysieke, mentale en sociale gesteldheid. Naast mijn interesse voor het fysieke aspect spreekt het sociaalwetenschappelijke aspect van de opleiding mij erg aan. Dit heb je niet bij andere opleidingen Gezondheidswetenschappen in Nederland. Dat is ook een belangrijke reden waarom ik voor Wageningen heb gekozen.

Het leuke aan mijn studie is dat we veel vakken met andere opleidingen volgen. Daardoor werk ik vaak samen met studenten van andere opleidingen en leer je bepaalde problemen vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Een minpunt is dat je in het eerste jaar vooral algemene vakken krijgt, en er nog weinig de diepte in wordt gegaan. Vakken als sociologie, economie en antropologie horen er ook bij. Ik moest me er even doorheen zetten, maar waarschijnlijk zullen ze toch wel van pas komen in mijn verdere studie! In het tweede jaar krijgen we juist wel meer verdiepende vakken die uitdagender zijn.

Het belangrijkste wat ik geleerd heb zijn onderzoeksvaardigheden. Dit heeft dus betrekking op hoe je wetenschappelijk onderzoek doet en wat daar allemaal bij komt kijken. Daarnaast hebben we veel geleerd over de determinanten van gezondheid en de belangrijkste gezondheidstrends van de afgelopen decennia in Nederland en ook andere delen van de wereld.

Ik hoop mijn minor te kunnen doen in het buitenland. Mijn eerste keuze staat op Illinois, Amerika. Bij deze universiteit hebben ze veel gezondheid gerelateerde vakken die mij erg interessant lijken. Daarnaast wil ik graag naar buitenland voor de ervaring zelf. Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling en je leert enorm veel nieuwe mensen kennen. Over de master is nog niks zeker, maar de kans is groot dat ik die ook in Wageningen doe. De tijd zal het leren!