Studentenverhaal

“Je leert waarom bepaalde bevolkingsgroepen vaker gezondheidsproblemen hebben dan anderen.”

Cheryl heeft na het behalen van haar VWO diploma de studie Gezondheidswetenschappen gedaan. Ze is erg geïnteresseerd in de gezondheid van de mens, maar de studie bleek toch te biomedisch voor haar. Uiteindelijk kwam ze in Wageningen terecht en is ze ingestroomd bij de bachelor Gezondheid en Maatschappij. Ze zit hier nu echt op haar plek.

Het is niet alleen maar college volgen en lezen uit een boek.

Ik vind gezondheid een interessant begrip en ook wil ik graag werken met mensen en proberen mensen te helpen. Tijdens deze studie leer je verschillende kanten van gezondheid te benaderen en word je ook breed opgeleid. Het is sociaalwetenschappelijk gericht. Het brede en sociaalwetenschappelijke karakter van de opleiding trokken mij vooral erg aan. Door middel van een minor en je bachelor scriptie kun je ook nog je eigen invulling geven aan je bachelor en kiezen voor verbreding of verdieping.

In tegenstelling tot mijn vorige opleiding is Gezondheid en Maatschappij meer sociaalwetenschappelijk gericht. Beginvakken als sociologie en sociale psychologie laten je kennis maken met hoe mensen denken en ook hoe mensen in omgang zijn met anderen. Ik vind dit erg interessant, omdat het je meer over mensen te weten komt en je door alle informatie ook beter leert begrijpen hoe andere denken. Dit leert je om niet meer alleen vanuit je eigen denkkader te werk gaat. Naar mijn idee bevordert dit de sociale interactie met anderen.

Ook leer je bijvoorbeeld bij het vak ‘Global Health’ over mondiale gezondheidsproblemen en hoe de wereld is ingericht. Je kijkt naar gezondheid in termen van ongelijkheid en je leert waarom bepaalde bevolkingsgroepen vaker gezondheidsproblemen hebben dan anderen. Na het eerste jaar heb je meteen al veel algemene kennis en hierop borduur je voort tijdens de volgende twee jaar.

Daarnaast leer je hier om goed samen te werken. Bij bijna ieder vak heb je groepsopdrachten en ga je dus ook wat meer met de praktijk aan de slag. Het is niet alleen maar college volgen en lezen uit een boek. Dit is iets wat ik zelf erg prettig vind, omdat het wat meer uitdaging biedt. Je mag vaak zelf een onderwerp kiezen dus je kunt er tegelijkertijd je eigen invulling aan geven.