Studentenverhaal

"Je merkt dat je je kennis echt kunt gebruiken"

"Zowel Wageningen als deze opleiding worden bijzonder gewaardeerd, het is niet voor niets een topopleiding. Dat is in het onderwijs terug te zien, er is intensief contact met docenten. Daarnaast wordt kennis heel praktisch toegepast. Het is een universitaire opleiding, dus die uitdaging zit er ook echt in, maar er wordt telkens gezocht naar manieren om dit in de praktijk te laten zien. Dat is een van de dingen die ik heel positief vind aan de opleiding. Ik ben iemand die graag ergens rondloopt en niet alleen in een collegezaal wil zitten."

Ik ben iemand die graag ergens rondloopt

Specialiseren
"Een ander voordeel is dat deze opleiding breed begint. Zo leer je vanaf het begin interdisciplinair werken: je moet op de hoogte zijn van andere disciplines die met water en land bezig zijn. Daarnaast waren die eerste jaren voor mij heel goed om uit te zoeken wat ik echt wilde, zodat je na de bachelor een goede richting kunt kiezen. Je wordt daarbij ook ondersteund door de studieadviseur van je opleiding. Je kunt je specialiseren in verschillende richtingen, zo heb ik me bijvoorbeeld verdiept in waterkwaliteit. In je masterprogramma is er ruimte om je eigen ideeën te volgen en het verplichte deel aan te vullen met vakken die je interessant of belangrijk vindt."

Casus in Tanzania
"Een van de hoogtepunten van de bachelor vond ik het vak Design 2, aan het eind van het tweede jaar. Het leuke is dat je wordt uitgedaagd om alle kennis die je hebt opgedaan bij andere vakken te gebruiken voor een casus in Tanzania, waar ze kampen met watertekorten en erosieproblemen. Je wordt eigenlijk stapje voor stapje voorbereid om de praktijk in te gaan. Onder begeleiding van docenten ga je eerst analyseren welke problemen er zijn, voor wie en waar. Vervolgens ga je met je werkgroep kijken: wat vinden wij het belangrijkste en hoe gaan we daar oplossingen voor verzinnen? Dat kan van alles zijn: nieuwe ­­­methodes voor irrigatie, het introduceren van nieuwe gewassen, of veranderingen in de markt. Er komen twee experts uit Tanzania langs om feedback te geven. Ook krijg je tips van Nederlandse deskundigen. Het vak is superintensief. Je bent veel met groepswerk bezig en je leert dan ook waar je zelf goed in bent en wat je lastiger vind. Ik weet nog wel dat ik er een onwijs voldaan gevoel van kreeg. Je bent heel praktische maatregelen aan het bedenken en je merkt wat je al aan kennis hebt opgedaan en dat je dat echt kunt gebruiken."

Matthijs Wessels, masterstudent