Alumniverhaal

Joy Leegwater - alumna master Levensmiddelentechnologie

Joy Leegwater vond het belangrijk om te weten wat je later met een studie kan doen. “Ik koos voor de bachelor Levensmiddelentechnologie omdat het toekomstige beroep meteen duidelijk was: nieuwe producten ontwerpen die lekkerder of gezonder zijn.”

Als productontwikkelaar sta je in het middelpunt van een bedrijf.

Opleiding

In haar master Levensmiddelentechnologie koos Joy voor de specialisatie Ingredient Functionality waar de natuur- en scheikunde van voedsel centraal staan. De kennis over hoe afzonderlijke ingrediënten samenwerken, heb je nodig om tot een goed product te komen. “In de master had ik veel meer groepswerk dan in de bachelor, vaak ook met internationale mensen. Dat was bijzonder en ook soms lastig om mee samen te werken. Maar nu ik aan het werk ben snap ik echt hoe belangrijk het is om goed te kunnen samenwerken en communiceren! Als productontwikkelaar sta je namelijk in het middelpunt van een bedrijf: de marketingafdeling bedenkt levensmiddelen, de productieafdeling zorgt ervoor dat de fabriek het nieuwe product kan maken en de verkoper brengt de producten over aan de klanten. Als productontwikkelaar ben je de lijm tussen deze verschillende afdelingen.”

Baan

Na haar stage bij Kerry Ingredients and Flavours, wist Joy dat ze later in een team wilde werken. Dat is ook wat haar aansprak, toen ze via Linkedin een baan kreeg aangeboden bij Smilde Bakery.  “Smilde Bakery is een industriële bakkerij die voornamelijk bladerdeeg- en afbakproducten maakt, zoals saucijzenbroodjes en appelflappen. Ook maakt Smilde Bakery schuimproducten die aan supermarkten geleverd worden, zoals meringues.” Toch nam ze niet gelijk het aanbod aan. “Ik wilde eerst een keertje meelopen bij een medewerker, omdat ik wilde weten hoe het was om in dat bedrijf te werken. Ik was van tevoren bang dat ik teveel vroeg, maar achteraf gezien heeft het hun zelfs geholpen om mij te kiezen: Zij konden nu ook met mij kennis maken. “

Binnen Smilde Bakery werkt Joy als productontwikkelaar. “Mijn eerste hoofdtaak is het verbeteren van producten. Zo ben ik nu bezig met het verbeteren van het schuim van schuimtaartjes. Ik onderzoek hoe schuim in elkaar zit en wat de ideeën achter de huidige schuimrecepten zijn. Zodra je snapt waarom je iets doet, weet je ook hoe je dat kunt optimaliseren.” Ook is Joy bezig met het verbeteren van bladerdeeg. “Origineel bladerdeeg is gemaakt van roomboter, bloem en water. Maar de industrie gebruikt vaak margarine in plaats van roomboter, omdat dat veel goedkoper is. Margarine heeft alleen niet dezelfde eigenschappen als roomboter. Daarom zijn de margarine producent en wij op het moment een onderzoek gestart om de eigenschappen van bladerdeeg margarine in kaart te brengen om de bladerende werking te optimaliseren.”

Haar tweede hoofdtaak is het ontwikkelen van nieuwe producten. “Ik ontwikkel bijvoorbeeld een saucijzenbroodje naar de wensen van de klant of ik zorg ervoor dat de bakstabiliteit van een kaasbroodje beter wordt. Als de proefversie goed is, zorg ik ervoor dat het nieuwe product in productie kan worden genomen.

Dus mijn werk is heel gevarieerd! Met de verbeterprojecten heb ik  veel aan mijn kennis over de eigenschappen van verschillende ingrediënten. Ook doe ik daarvoor veel experimenten. Met het ontwikkelen van nieuwe producten is het mensenaspect veel groter: Je moet zoveel overleggen met andere mensen dat je nauwelijks in het lab staat. Mijn werk is zo afwisselend omdat Smilde Bakery een relatief  klein bedrijf is. Dat heeft ook tot voordeel dat iedereen elkaar kent. Ik ga door mijn gezellige collega’s elke dag blij naar mijn werk.”