Studentenverhaal

Kim Sollie, BSc studente Plantenwetenschappen

Na het bezoeken van de open dag en de meeloopdag wist ik vrijwel zeker dat Plantenwetenschappen de goede keuze zou zijn. Plantenwetenschappen is een brede studie waarbij je later nog uit veel specialisaties kunt kiezen. Daarnaast is studeren in Wageningen erg leuk, vanwege de kleinschaligheid en de goede sfeer.

Tijdens vak excursies naar bedrijven zie je hoe kennis wordt toegepast in de praktijk
Studiekeuze                                                                                                                      Nadat ik erg enthousiast was over de opleiding Tuinbouw & Akkerbouw aan de CAH in Dronten, besloot ik toch om ook maar een kijkje te nemen in Wageningen. In eerste instantie wilde ik niet bij Plantenwetenschappen kijken, omdat deze opleiding me niet meteen aansprak (vooral door de naam). Uiteindelijk heb ik er toch een kijkje genomen op de Open Dag en was dit de opleiding die het meest aansloot bij mijn interesses. Na het doen van de meeloopdag wist ik vrijwel zeker dat mijn keuze voor Plantenwetenschappen een goede keuze zou zijn.

Opleiding                                                                                                                              De opleiding bevalt erg goed! Naarmate je verder in de studie bent, worden de vakken ook leuker. In het tweede jaar twijfelde ik nog over de majorkeuze, maar uiteindelijk is het toch Teelt & Ecologie geworden. Mijn interesses liggen meer bij het bestuderen van planten op gewasniveau dan op moleculair niveau. De leukste vakken vond ik ‘Crop Ecology’ en ‘Physiology and Development of Plants in Horticulture’. Bij deze vakken verdiep je je vooral in de fysiologische aspecten van het telen van planten in het open veld en in kassen. Ook kijk je hoe planten reageren op veranderingen in hun omgeving. Het leuke aan deze opleiding dat er bij diverse vakken ook excursies zijn naar bedrijven, waardoor je veel leert over de manier waarop kennis wordt toegepast in de praktijk.

In het derde jaar kun je zelf kiezen wat je gaat doen in je afstudeeronderzoek (thesis) en je minor (keuzevakken). Op dit moment ben ik bezig met mijn afstudeeronderzoek dat gaat over het effect van LED-verlichting op het watertransport in wortels bij tomatenplanten. Als dit afgerond is, ga ik mijn minor in Aberystwyth (Engeland) doen. De vakken die ik daar ga volgen gaan o.a. over ‘Fish Biology, Fisheries and Aquaculture’ en ‘Wildlife Conservation’. Iets heel anders dus!

Studentenleven                                                                                                              Naast mijn studie vind ik het erg leuk om veel te sporten: vooral wielrennen, hardlopen en af en toe waterskiën in de zomer. Bij sportcentrum de Bongerd kun je ook veel verschillende cursussen doen, van yoga tot bootcamp. Erg leuk! Daarnaast ben ik actief bij de christelijke studentenvereniging C.S.F.R. (Dei Gratia) en bij de studievereniging voor Plantenwetenschappers (Semper Florens). In de weekenden speel ik bariton bij een fanfareorkest en op zaterdag werk ik bij een boomkwekerij. Een leuk en druk leventje dus.