Alumniverhaal

"Mensen denken dat Biotechnologie alleen maar gaat over genetisch manipuleren."

Vlak voor haar eindexamen wist Jennifer nog niet precies welke opleiding zij wilde gaan doen. Dat het een bètastudie zou worden, was wel duidelijk. Evenals het feit dat de inhoud van de studie een bijdrage moest leveren aan een betere wereld. Via een studiekrant kwam zij terecht bij de studie Biotechnologie.

Ik ben bezig met de allernieuwste technieken op het gebied van techniek en wetenschap.

Binnen de opleiding Biotechnologie leer je om biologische en technische processen te doorgronden en toepasbaar te maken op industrieel niveau. Hierbij kun je denken aan het modificeren van DNA (genmodificatie) of het werken met bacteriën.

Persoonlijk en praktisch

Na het volgen van een meeloopdag was Jennifer om. Zij drukt toekomstige studenten dan ook op het hart om zelf eerst te ervaren hoe een studie is én goed te luisteren naar wat studenten te zeggen hebben over een opleiding voordat zij een keuze maken. “Ik vind de sfeer binnen de opleiding persoonlijk en je bent bezig met de allernieuwste technieken op het gebied van wetenschap en techniek. Veel mensen denken dat Biotechnologie alleen gaat over genetisch manipuleren, maar dat beeld klopt niet. Het is juist een hele brede en praktische opleiding. Je gaat als eerstejaars student gelijk in het lab aan de slag met schimmels en je krijgt casussen. Daarnaast biedt de studie diverse mogelijkheden om in het buitenland vakken te volgen of zelfs stage te lopen.”

Nieuwe methodiek voor biodiesel

Nu vier jaar later is Jennifer bijna klaar met haar afstudeeronderzoek waarbij zij diverse stoffen die in algen zitten, zoals bijvoorbeeld eiwitten, vetten en pigmenten scheidt en benut voor voeding en medische producten. Dit doet zij middels een nieuwe methodiek waarbij ionische vloeistoffen worden gebruikt. Deze vloeistoffen zijn minder schadelijk voor het milieu, kunnen worden gerecycled en kosten minder energie. “De ruwe olie raakt langzaam op en we moeten over op biobrandstoffen. Algen kunnen de biodiesel maken. Voor mijn afstudeeronderzoek ben ik vernieuwend bezig en ben ik echt onderdeel van een onderzoeksteam. Ik werk nauw samen met een PhD’er. Mijn eindconclusies geven de doorslag of er een vervolgonderzoek op grotere schaal plaatsvindt of niet. Ik geef advies over eventuele vervolgstappen en dat vind ik bijzonder.”

De studente wil naar na haar afstuderen een dubbele masterspecialisatie gaan volgen op het gebied van procestechniek en genetica. “Ik heb de smaak van onderzoek te pakken en ik sluit zeker niet uit dat ik aansluitend ook een PhD ga doen.”

Terug naar Beroepen van de Toekomst pagina