Studentenverhaal

"Met nep Havaianas aan, tussen de literflessen bier en Funky muziek, kon ik de perspectieven van bewoners op dit mega-evenement onderzoeken."

Sven kwam vanuit Aruba naar Nederland om de bachelor Internationale Ontwikkelingsstudies te volgen. De studie wekte zijn interesse in thema’s als lokale politiek in Latijns Amerika, veranderende vormen van macht en de combinatie van sport en ontwikkeling. Tijdens zijn master reisde Sven af naar sloppenwijken in Brazilië om onderzoek te doen tijdens het WK voetbal daar.

De dagelijkse realiteit ziet er vanuit verschillende uitgangspunten en ideologieën elke keer iets anders uit.

WK voetbal

“Mensen over heel Brazilië waren eerde de straat op gegaan om te protesteren. Zouden Braziliaanse sloppenwijkbewoners de straat op gaan nu hun huizen plaats dreigden te maken voor stadions; straatverkopers voor de grote gele M; vliegers voor reclamebanners; en het ongeorganiseerde voetbal op blote voeten voor georganiseerde voetbal op Nike en Adidas sportschoenen?

Stage

Met nep Havaianas aan, tussen de literflessen bier en Funky muziek, kon ik de perspectieven van bewoners op dit mega-evenement onderzoeken. Voor twee maanden woonde ik in het huis van een sloppenwijkvertegenwoordiger in het centrum van Recife. Doordat ik zijn dagelijkse activiteiten kon volgen ontstond er met hem een bijzondere relatie.

Het was uitdagend om informatie te verzamelen van bewoners zelf. Achter de glimlachen en grappen schuilen veel persoonlijke problemen. Ik kwam erachter hoe mensen zich daar geen realistische blik op de toekomst kunnen permitteren. Zo vormen verhalen over bijvoorbeeld werkeloosheid, dakloos zijn, buitensluiting van diensten de boventoon. De problemen, die het voor de bewoners onpersoonlijke en toekomstige WK zou brengen, leken er opeens niets bij vergeleken. De bewoners uit de wijk leek alle poespas rondom het WK niet zoveel te schelen. Voor hen was een wedstrijd van hun seleção een moment te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit en juist een mogelijkheid om wat extra geld te verdienen. De middenklasse die de straat op ging om te protesteren werd lachend door een aantal bewoners als clown bestempeld.

Opleiding

Van de opleiding heb ik vooral geleerd analytisch naar problemen en situaties te kijken. Hoe moeilijk dat soms ook is. Daar is veel tijd voor nodig, zelfs al lijkt de conclusie op het eerste gezicht snel gemaakt. De dagelijkse realiteit ziet er vanuit verschillende uitgangspunten en ideologieën elke keer iets anders uit. Dit kan leuke en verrassende inzichten als resultaat hebben, maar kan het ook heel lastig maken als jij in de positie komt ingrijpende beslissingen te nemen.