Alumniverhaal

“Mijn studietijd in Wageningen was erg goed, omdat er veel interessante vakken waren en er in Wageningen veel mogelijkheden zijn om in het buitenland te gaan studeren.”

Joppe Out is eigenaar van Bleeve, een energiebedrijf nieuwe stijl met als doel het energieverbruik van klanten te verminderen door slimme technische maatregelen. Bleeve is door Joppe opgericht samen met twee vrienden en oud-collega’s.

Ik leerde in Wageningen een manier van denken, zoals een taal leren, die je vervolgens in de praktijk toepast.

Na het afstuderen in Wageningen heb ik eerst een General Management programma gevolgd. Dit is een soort bedrijfskunde bachelor in een jaar aan de Erasmus Universiteit. Vervolgens heb ik de master Finance & Investments gedaan aan de Erasmus Universiteit. Na het behalen van deze master heb ik een traineeship gedaan bij Vattenfall, een Zweeds energiebedrijf. Hier heb ik het bedrijf van verschillende kanten leren kennen door op verschillende afdelingen aan variërende opdrachten gewerkt te hebben. Bij een van die afdelingen heb ik gekeken naar hoe rendabel de Nederlandse en Engelse windparken waren/zijn. Na een jaar ben ik hier gestopt omdat ik liever zelf wilde gaan ondernemen. Samen met twee vrienden en oud-collega’s heb ik nu een eigen bedrijf in de energiesector, genaamd Bleeve. We proberen klanten te helpen hun huidige energieverbruik te verminderen door slimme technische maatregelen. De overblijvende energiebehoefte proberen we lokaal op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Mijn studietijd in Wageningen was erg goed, omdat er veel interessante vakken waren en er in Wageningen veel mogelijkheden zijn om in het buitenland te gaan studeren. Ik heb een jaar in Amerika kunnen studeren en dat was een fantastische ervaring. Het onderwijs in Wageningen is kleinschalig en dat vond ik erg positief. De bachelor Economie geeft een goede basis voor het analyseren van veel vraagstukken in de samenleving. In Wageningen leer je vraagstukken vanuit veel verschillende perspectieven bekijken. De colleges waren erg leuk en kwamen goed over en dat maakte het studeren leuker. Ik leerde in Wageningen een manier van denken, zoals een taal die je leert, die je vervolgens in de praktijk toepast. Het positieve in Wageningen vind ik dat het kleinschaliger is, waardoor je de leraren gemakkelijker kunt benaderen en je niet het gevoel krijgt dat je slechts een nummer bent.

Daarnaast wil ik iedere student aanraden om zo veel mogelijk naast je studie te doen. Dit is erg leerzaam en dat zie je in de praktijk terug. Zelf heb ik een jaar bij AIESEC, een internationale studentenvereniging in Wageningen gewerkt. AIESEC regelt nationale en internationale stages voor studenten in Wageningen. In Rotterdam heb ik een adviesbureau opgericht, gerund door studenten, waarmee we MKB-bedrijven en startende ondernemers strategisch advies gaven.