Testimonial

Naoogst-optimalisatie: ‘Voor ieder appelras de beste condities’

De appels van UApple vliegen vanuit Oekraïne de wereld over. Veel gaat naar Europa maar ook Azië en de Golfstaten zijn belangrijke afzetgebieden. Om een hoge kwaliteit van hun producten te garanderen en de voedselveiligheidseisen van verschillende landen te waarborgen, ontvangt UApple deskundig advies van Wageningen Food & Biobased Research.

Aleksandr Pakhno, General Manager UApple
Experts hebben per appelras in kaart gebracht hoe de bestaande bewaarcondities dit product beïnvloeden. Op basis daarvan kregen wij gericht advies over aanpassingen waarmee we de kwaliteit beter konden behouden.
Aleksandr Pakhno, General Manager UApple

“Als relatief jong bedrijf, opgericht in 2016, zet UApple in op de meest innovatieve technieken voor teelt, bewaring en distributie. We telen diverse appelrassen zoals Gala, Granny Smith en Golden Delicious. Door het gunstige klimaat en de vruchtbare bodem oogsten we appels van de hoogste kwaliteit. Om de kwaliteit ook na de oogst van het hoogste niveau te houden, helpt het postharvest consultancy-team van Wageningen Food & Biobased Research ons het naoogst-proces te optimaliseren. Ze adviseren over zowel de bewaring als condities tijdens de afzet  en zorgen er zo mede voor dat onze producten in optimale conditie op hun eindbestemming komen.”

Kennispartner in naoogst-technologie

“We hebben voor Wageningen Food & Biobased Research gekozen simpelweg omdat we in iedere bedrijfstak willen samenwerken met de beste spelers. De consultants hebben veel kennis over naoogst-technologieën. Zij hebben in kaart gebracht hoe de huidige bewaarcondities van invloed zijn op onze specifieke appelrassen. Op basis van hun advies hebben we de aanbevolen technologieën ingezet waarmee we de kwaliteit hebben geoptimaliseerd. ”

Online monitoring van naoogst-faciliteiten

“Wageningse consultants blijven betrokken en stellen adviezen bij afhankelijk van de actuele situatie, bijvoorbeeld wisselende klimaatomstandigheden. Het team is heel flexibel en reageert snel. Als er iets in de situatie verandert, reiken ze praktische oplossingen aan die we direct kunnen inzetten.

De weersomstandigheden van dit jaar hebben invloed gehad op de kwaliteit van de appels, we moesten alle zeilen bij zetten om onze topkwaliteit te behouden. De Wageningen experts verzamelden informatie, zowel digitaal als op locatie, en op basis daarvan kregen we per  ras de benodigde naoogst-adviezen.

Behalve van advies, zijn we ook verzekerd van controle. Experts monitoren online hoe onze faciliteiten functioneren en of we de juiste instellingen gebruiken van onze koelsystemen. Zo leren we veel dankzij de hulp van Wageningen.”

Structurele betrokkenheid

“2020 was een bijzonder jaar vanwege de Covid-19-pandemie en de vele quarantainemaatregelen. Toch hebben we veel werk kunnen doen en zelfs nog intensiever samengewerkt dan het voorgaande jaar. Ook al ligt ons bedrijf niet om de hoek, we hebben gemiddeld twee keer per jaar een fysieke meeting. We onderhouden contact per mail en via whatsapp. We hebben zelfs een groepsapp en voelen ons helemaal vrij om contact op te nemen bij vragen of onduidelijkheden.