Berg hortimotive

Klantverhaal

Nauwkeurige oogstprognose tomaten met de Plantalyzer

Berg Hortimotive in De Lier werkt al jaren succesvol samen met Wageningen University & Research (WUR) aan robotica in de agrarische sector. HortiKey, dochteronderneming van Berg Hortimotive heeft onlangs samen met WUR de Plantalyzer ontwikkeld: een machine voor nauwkeurige oogstprognose van tomaten. Bas Lagerwerf, general director van Berg Hortimotive en Andreas Hofland, general manager HortiKey, vertellen over de samenwerking.

Samen helpen wij de glastuinbouw vooruit
Bas Lagerwerf van Berg Hortimotive

Bas Lagerwerf, general director van Berg Hortimotive: ”Ik ben een ondernemer pur sang. Het zit in mijn aard om te durven ondernemen. Ik wil niet alleen praten maar ook doen en risico’s nemen. Ik vraag me constant af: Hoe maak ik mijn product completer en slimmer? Hoe kan ik nieuwe functionaliteiten toevoegen? Daarin heb ik de mensen van Wageningen University & Research gevonden. Zij kennen de sector en hebben de kennis. Samen helpen wij de glastuinbouw vooruit.”

Bas Lagerwerf, General Director Berg Hortimotive

“Berg Hortimotive maakt al meer dan 50 jaar voertuigen voor oogsttransport, gewasonderhoud en gewasbescherming. Wij gaan steeds meer richting data. Ik stel continu de vraag: Hoe zorg ik voor slimme software en voeg ik waarde toe aan mijn producten? Daarvoor heb ik kennis nodig. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben de expertise en begrijpen waar ik heen wil. Wij werken samen met de business unit Glastuinbouw en met de groep AgroFood Robotics van Wageningen University & Research,” aldus Bas Lagerwerf.

Bas Lagerwerf van Berg Hortimotive en Andreas Hofland van HortiKey

Trots op lidmaatschap Club van 100

Berg Hortimotive is ook lid van de Club van 100. Een Club voor toeleveranciers en handelsbedrijven in de glastuinbouw. De leden krijgen rechtstreeks toegang tot de brede expertise van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research. De leden zijn onder andere kassenbouwers, installatiebedrijven, banken, leveranciers van gewasbescherming. “Wij zijn trots op ons lidmaatschap en zien echt de meerwaarde van deze club. We krijgen toegang tot een groot netwerk van bedrijven en onderzoek en zijn op de hoogte van de innovaties in de glastuinbouw en krijgen direct toegang tot onderzoeksresultaten van Wageningen University & Research.”

Andreas Hofland general manager HortiKey: “Wij gaan de teelt eenvoudiger maken en deels automatiseren. Daar hebben wij groene kennis voor nodig. Ik vind dat we geen tijd kunnen verliezen. ”

Bas Lagerwerf: ”We gaan data uit de kas halen. Data waar de tuinder ook wat mee kan. De plantalyzer hebben we in nauwe samenwerking met de onderzoekers van de groep AgroFood Robotics van Wageningen University & Research ontwikkeld en is een vruchtbaar resultaat van ons partnerschap”.

De Plantalyzer meet rijpheid en hoeveelheid tomaten

De Plantalyzer geeft de teler meer grip op zijn bedrijfsvoering. De machine is in staat om op grote oppervlaktes tomaten te tellen in rijpheid en hoeveelheid. Met speciale camera's meet de software de trossen. Het systeem geeft inzicht in aantallen én in kleurstadia. Door deze informatie te koppelen aan andere beschikbare data uit de kas, wordt er een nauwkeurige voorspelling van de oogst gemaakt. De Plantalyzer werkt volledig automatisch, er worden ter plekke beelden gemaakt en geanalyseerd. De resultaten worden daarna op het beeldscherm van de teler gepresenteerd.

Andreas Hofland: “In de ontwikkeling van een product of dienst is het heel belangrijk om realiteitszin te houden. Wat kan er nu echt? En als het kan, brengen we het zo snel mogelijk in de praktijk. We willen niet ingehaald worden door de concurrent. In onze branche staat het op scherp. Wij zijn liever te vroeg dan te laat.”

Bas Lagerwerf: ”Dit is pas het begin van heel veel nieuwe toepassingsmogelijkheden. We kunnen ziektes op de stengel vinden. Het is een heel nieuw domein. We kunnen veel meer van de plant te weten komen. Een plant geeft zoveel informatie door. Groeit de plant goed, is er stress, geeft hij de juiste bloemen? Daar kan je allemaal op inspelen. Daarvoor hebben we de onderzoekers van Wageningen University & Research nodig, die weten hoe we dat kunnen realiseren.”

Plantalyzer

Twee verschillende bloedgroepen

Andreas Hofland: “Wetenschappers en machinebouwers zijn wel twee verschillende bloedgroepen die je bij elkaar brengt. Dat is wel even wennen. Je hebt elkaar nodig maar je hebt een andere achtergrond. Door planmatig te werken en de tijd te nemen om elkaars werelden te verkennen en te begrijpen, hebben we vertrouwen opgebouwd. Daar plukken we nu de vruchten van.”

Bas Lagerwerf vult aan:” Het fijne is dat we direct met de onderzoekers van Wageningen University & Research kunnen communiceren; ze zijn toegankelijk. In de samenwerking hebben we ook een paar stevige meningsverschillen gehad maar uiteindelijk kom je daar samen uit. We hebben een leuk gemengd team van slimme mensen. We hebben een gemeenschappelijk belang en daarbij hebben wij elkaar nodig. Nu en in de toekomst.”

Bas Lagerwerf
general director