Testimonial

PLA als volwaardig alternatief voor EPS-piepschuim

Het biologisch afbreekbare piepschuim Biofoam® heeft internationaal vele prijzen gewonnen. Synbra Technology ontwikkelde het op PLA gebaseerde materiaal samen met Wageningen Food & Biobased Research. Het bedrijf produceert inmiddels een range aan producten, van transportpallet en elektronicaverpakking tot ijsbakje en viskist. Dankzij de gunstige functionele én ecologische eigenschappen, zijn deze producten commercieel succesvol.

De samenwerking met Wageningen Food & Biobased Research is voor ons zeer waardevol. Met hun kennis van PLA en hun faciliteiten om de eigenschappen van het materiaal te testen en verbeteren, kunnen we steeds betere verpakkingen op basis van PLA maken.
Jan Noordergraaf, Synbra Technology

Polymelkzuur (PLA) is een van de meest toegepaste bioplastics. Het materiaal is volledig biobased en wordt gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen, zoals rietsuiker of maiszetmeel. PLA beschikt over goede functionele eigenschappen, zoals transparantie, sterkte en stijfheid en heeft zonder meer een gunstig ecologisch profiel. Daardoor leidt de productie van Synbra’s Biofoam tot 70% minder CO2-uitstoot vergeleken met conventionele schuimen.

PLA-schuim met gewenste eigenschappen

Synbra Technology startte al in 2006 met de ontwikkeling van schuimen op basis van PLA. Jan Noordergraaf van het bedrijf uit Etten-Leur: ‘We hebben samen met Wageningen Food & Biobased Research uitgezocht hoe we, uitgaand van PLA, een schuim kunnen produceren met de gewenste eigenschappen. Als voorloper ben je ook de eerste die tegen problemen aanloopt. Zo is de factor ‘prijs’ voor onze klanten altijd belangrijk om wel of niet over te stappen op een nieuw product. En dan geldt al snel dat iedereen de wereld wil veranderen, maar nu even niet. Toch zijn we altijd blijven investeren in het product en met succes.’ Het product heeft zijn weg naar de markt gevonden. Zo produceert Synbra bijvoorbeeld PLA-ijsbakjes voor twee Italiaanse ijsfabrikanten en worden jaarlijks meer dan een half miljoen tubes vulmiddel in de bouwmarkt geëtaleerd in Biofoam®-transportkratjes.

‘Goed stel mensen, uitstekend netwerk’

Het bedrijf blijft met Wageningse onderzoekers werken aan verdere productverbetering. Jan Noordergraaf: ‘Die samenwerking is voor ons zeer waardevol. We hebben te maken met een goed stel mensen met brede kennis en ervaring en een uitstekend netwerk. Onlangs hebben we onze samenwerking met Wageningen Food & Biobased Research weer verlengd. Zo werken we samen in verschillende projecten van het onderzoeksprogramma Biobased Performance Materials. Hiermee willen we de productie van PLA-schuimen naar een nog hoger niveau tillen.’

Onderscheiden van concurrenten

De markt voor PLA-schuimen groeit snel, zegt Noordergraaf. ‘Ons product is kwalitatief en kostentechnisch een volwaardige vervanger van EPS. Bovendien kiezen bedrijven voor een duurzaam product. Daarmee kunnen zij zich van concurrenten onderscheiden.’