Studentenverhaal

Regenwater oogsten in Malawi

"Voor mijn stage in het derde jaar van de bachelor ben ik in Malawi geweest. Ik hield me bezig met ‘rainwater harvesting’: hoe kunnen we regenwater opvangen om in het droge seizoen te gebruiken?"

Op stage leer je omgaan met veranderingen

"Voor mij was het de eerste keer zo ver en zo lang in het buitenland: ruim vijf maanden. Ik had er een vakantie aan vastgeplakt omdat ik nog wilde reizen. Het was een mooie ervaring en het is goed om daar in de bachelor al ruimte voor te krijgen. Je studie is immers internationaal georiënteerd, dus het moet je liggen om de interactie met andere culturen aan te gaan, zowel privé als in je werk. Ik vond het goed om te merken dat ik het leuk vond in zo’n andere cultuur. Dat bevestigde mijn idee om hierin door te gaan en dat is ook de reden waarom ik tijdens de master weer naar Afrika wilde. Het was me daar zo goed bevallen!"

Flexibel zijn
"Het gaat nooit zoals je van tevoren denkt, dat leer je wel op stage. Achteraf kan ik zeggen dat het goed is gegaan, maar tijdens het proces is dat weleens anders. Voor mijn afstudeeronderzoek in de master ben ik bijvoorbeeld naar Zuid-Afrika geweest. Ik werkte daar samen met een universiteit in Kaapstad, waar destijds veel studentenprotesten waren. We konden daarom niet altijd werken zoals gepland. Je moet flexibel zijn, om kunnen gaan met veranderingen en als dat lukt is dat een leerzame en leuke ervaring. Mij lukte dat goed en daarbij heb ik ook altijd contact gehad met begeleiders van Wageningen University. Je wordt absoluut niet aan je lot overgelaten, maar natuurlijk verwachten ze wel een stuk zelfstandigheid van je."

Irrigatie met afvalwater
"
Mijn afstudeeronderzoek ging over een rivier die vervuild werd door afvalwater uit de stad. Benedenstrooms pompten boeren water uit de rivier om fruitbomen te irrigeren. Ik heb onderzocht wat de impact is van die vervuiling op het fruit in de regio. Met de juiste methoden moet het mogelijk zijn om met vervuild water te irrigeren, was mijn idee. Daarbij kun je zowel kijken naar waterzuivering als naar de manier van irrigatie en de keuze van gewassen. In mijn ogen is het subjectief wat schoon of vies is, heel vaak is niet bekend hoe schadelijk vuil water nu precies is. Het lijkt erop dat we - onder bepaalde voorwaarden  - wel met vervuild water zouden kunnen irrigeren. Dat is een interessante stap in een groter verhaal: landbouw is wereldwijd de grootste gebruiker van zoet water, maar steden groeien ook. Het is dus belangrijk stedelijk afvalwater goed te gebruiken."

Toekomstige werkplek
"
Ik zou graag in een gevarieerd team van experts werken aan wereldwijde waterproblematiek, ik zie mezelf wel werken in het projectmanagement. Het voordeel van onze studie is dat je kennis hebt van allerlei verschillende gebieden en daardoor kun je goed disciplines verbinden in het werken aan oplossingen. Nadeel is dat het soms lastiger kan zijn je te profileren. Dat is voor mij de reden geweest om mijn vrije keuze te bundelen om extra competenties op te doen op het gebied van waterkwaliteit. Het lijkt mij erg leuk om in projectteams te werken, zowel aan de ontwerpkant als in het management, waarbij ik mijn kennis rondom irrigatie en waterkwaliteit kan inzetten."

Groepswerk
"Door het groepswerk tijdens mijn studie heb ik gemerkt dat ik het heel leuk vind om mensen samen te brengen, om te kijken wat ieders kwaliteiten zijn en dat naar voren te laten komen. Ik vind het interessant om te zien hoe ieder zijn bijdrage kan leveren en als dat samenkomt kan dat tot goede resultaten leiden. Ik denk dat projectwerk onwijs belangrijk is, omdat je heel veel zal samenwerken met andere mensen in je werk, zowel met andere disciplines als met mensen in andere culturen. Heus niet iedereen zal op de plek terechtkomen die hij of zij van tevoren dacht, maar de manier van denken en de capaciteiten om samen te werken en vraagstukken op te lossen, dat komt overal van pas."

Matthijs Wessels, masterstudent