Alumniverhaal

Robin Houwen – alumna master Levensmiddelentechnologie

Zowel haar bachelor als master Levensmiddelentechnologie deed Robin Houwen aan Wageningen University. Gedurende haar master probeerde ze zoveel mogelijk de technische kant te combineren met de consumentenkant van levensmiddelen en productontwikkeling.

Het leek me mooi om met producten bezig te zijn die ervoor zorgen dat iemand er sterker van wordt en meer dingen kan doen.

Opleiding

Deze combinatie kreeg Robin voor elkaar om naast de vakken van haar specialisatie Ingredient Functionality ook enkele vakken te volgen van de specialisatie Product Design. De  opgedane kennis bewees zijn nut tijdens haar stage bij Mondelez International in München. “Ik heb daar gewerkt aan een project met wei-eiwit concentraat. Uit melk kan je wei maken en daar maak je weer een concentraat van. Vooral een vak over zuivel en eiwitten gehad was dus erg nuttig tijdens mijn stage!”

Maar ook in haar huidige baan komt de kennis terug. “Ik heb de juiste basiskennis over natuurkunde, scheikunde en ingrediënten van waaruit ik me goed kan redden in een bedrijf in dat kennisgebied. Daarnaast heb ik in de master Food Technology door het vele groepswerk met internationale mensen geleerd om samen te werken en te tolereren. Dat is belangrijk om te kunnen, zeker in een groot bedrijf.”

Baan

Op dit moment werkt Robin bij Nutricia als producttechnoloog van medische voeding. “Daarbij kan je denken aan voeding voor oude of zieke mensen, om aan te sterken en minder spierafbraak te krijgen. Of aan voeding voor nierpatiënten, Alzheimerpatiënten, of patiënten met slikproblemen.”

Op dit moment is Robin onder andere bezig met het ontwikkelen van een nieuwe smaak voor een product. “Dat is niet heel moeilijk, maar wel erg leuk: Er komt een nieuw product op de markt en dat heb jij dan gemaakt! Een ander groot project is het vinden van een nieuwe leverancier van eiwitten. We hebben op dit moment een tekort aan een bepaald eiwit. Een eiwit is erg specifiek, dus het is best lastig om iets te vinden wat daar op lijkt. Toch wil je wel een gelijkend product vinden, omdat je niet het productieproces en het label teveel wilt veranderen.”  

Robin's dagelijkse werkzaamheden zijn erg divers. “Ik ben bezig met teamzaken en met experimenten in het laboratorium of proeffabriek. In de proeffabriek test ik of een product geproduceerd op grote schaal hetzelfde is als geproduceerd op kleine schaal. Dus soms ben ik de hele dag aan het computeren en soms ren ik de hele dag van hot naar her om met mensen te praten. Iedereen is bezig met verschillende dingen, dus het is interessant om daarover te praten. Soms geeft het een oplossing voor jouw probleem, ook al is diegene er niet specifiek mee bezig.

Daarnaast krijg ik de mogelijkheid om me te ontwikkelen binnen het bedrijf. Ik heb veel trainingen en workshops, waar je veel leert over technische zaken, jezelf en over management. Dat soort dingen leer je niet op de universiteit, dus ik vind het erg fijn dat ze mij deze kans geven! Dat is het voordeel om bij een groot bedrijf te zitten, dan is daar ruimte voor.”

Ook het feit dat Nutricia bijdraagt aan de ontwikkeling van medische producten vindt Robin belangrijk. “Vooral het medische aspect maakte dat ik voor deze baan wilde solliciteren. Het leek me mooi om met producten bezig te zijn die ervoor zorgen dat iemand er sterker van wordt en meer dingen kan doen. Je zorgt ervoor dat iemand een beter leven krijgt.”