Studentenverhaal

Student Benthe van der Lugt – BSc Voeding en Gezondheid

Benthe heeft de minor ‘Healthy Aging in Human and Model Species’ gedaan. Naast haar interesse hierin was dat ook een praktische keuze: de minor is voor studenten Voeding en Gezondheid maar 24 ECTS ( 2 onderwijsperioden). De laatste twee vakken van deze minor zijn namelijk verplichte vakken binnen de BSc Voeding en Gezondheid, die vakken had ze dus al gedaan.

Aging houdt veel meer in dan alleen het krijgen van grijze haren en rimpels!

“Dat is één van de redenen waarom ik voor deze minor gekozen heb. Ik wilde me graag in een bepaald onderwerp verdiepen, maar hier niet te lang mee bezig zijn, aangezien ik nog genoeg ruimte wilde overhouden voor andere interessante vakken. Ik heb gekozen voor de vakken General Medicine, Nutritional Neurosciences, Integrated neuroendocrinology en Hidden hunger".

Minor Healthy Aging in Human and Model Species

“De minor bestond uit vier vakken, te beginnen met Genetica (Fundamentals of Genetics and Molecular Biology). Dit is een eerstejaars vak, maar dat moet je zeker niet onderschatten! Je leert de basis van de genetica, wat verder in de bachelor Voeding en Gezondheid niet meer behandeld wordt. Ook zeer handig als je binnen de MSc Nutrition and Health de fysiologische of moleculaire richting op wilt.”

“Het vak ‘Concepts and Theories of Healthy Ageing’ gaat over de verschillende theorieën die er over aging bestaan. Ik vond het een interessant vak, omdat het diep ingaat op moleculaire processen die bij aging horen. En dat zijn er nogal wat, aangezien aging meer inhoudt dan alleen het krijgen van grijze haren en rimpels! Een leuke afwisseling zijn de practica die bij het vak horen. Je gaat bijvoorbeeld de invloed van dieet op de levensduur van fruitvliegen en C. elegans (wormachtige) onderzoeken".

"Ook het vak ‘Communication & Persuasion’ is een onderdeel van de minor. Een heel ander vak, wat meer gaat over processen die mensen kunnen beïnvloeden. Voor mij was niet helemaal duidelijk hoe de samenhang van dit vak met de andere vakken in deze minor was, maar ik vond het wel leuk. Het is leuk om een keer een sociaal vak te hebben tussen alle meer biologische vakken.”

“Tenslotte maakte het vak Interventions for Healthy Ageing in Humans and Model Species de minor compleet. Ik zelf vond dit het leukste vak van deze minor. Het gaat onder andere over ziekten die gerelateerd zijn aan aging en het effect van lifestyle op gezond ouder worden. Je moet ook essays schrijven over gerelateerde onderwerpen, wat een goede oefening is voor je schrijfvaardigheden; dat komt zeker van pas tijdens het schrijven van je BSc-thesis.”

Ervaring en toekomstplannen

"Ik kan deze minor zeker aanraden aan toekomstige derdejaars studenten die interesse hebben in verschillende processen die ten grondslag liggen aan aging. Deze minor bestaat uit afwisselende vakken, die zowel de moleculaire als fysiologische processen beschrijven. Ik vond het onderwerp aging zelfs zó interessant, dat ik nu mijn BSc-thesis schrijf over de invloed van reactive oxygen species (ROS) op aging.”

Na het afronden van mijn Bachelor ga ik beginnen met de Master Nutrition and Health, specialisatie B (Nutritional Physiology and Health Status). In het derde jaar ben ik erachter gekomen dat ik deze kant van Voeding en Gezondheid het meest interessant vind en ik zie er naar uit om te beginnen!