Studentenverhaal

Student Kamilla Neplenbroek - BSc Levensmiddelentechnologie

Kamilla is bezig om de Bachelor Levensmiddelentechnologie af te ronden. Daarna begint ze met de Master Food Technology. In onderstaande stukje vertelt zij waarom ze voor Levensmiddelentechnologie heeft gekozen, wat ze van de opleiding vindt en hoe ze het studentenleven ervaart.

De opleiding kan heel actueel zijn in de media. Die discussies maken het voor mij interessant om er mee bezig te zijn.

Studiekeuze

Kamilla Neplenbroek houdt van snelle resultaten en diversiteit in onderwerpen. "Je kunt met Levensmiddelentechnologie zelf veel dingen variëren in levensmiddelen en zien wat het resultaat daarvan is. Er spelen zoveel dingen mee die leiden tot het uiteindelijke product en die kan je allemaal veranderen. Dat vind ik interessant en uitdagend. Tegelijkertijd kan je bij veel van die dingen je wel een boel voorstellen, dus dat maakt het weer makkelijker. Bovendien vind ik het leuk dat  Levensmiddelentechnologie heel actueel kan zijn in de media. Een voorbeeld is dat de kunstmatige zoetstof aspartaam ongezond zou zijn. Veel discussie over dit soort onderwerpen maakt het voor mij leuk om er mee bezig te zijn."

Studie

De opleiding Levensmiddelentechnologie was zoals Kamilla had verwacht.  "In het begin waren er wel veel basisvakken zoals scheikunde, wiskunde en organische chemie, pas aan het einde van het tweede jaar werd het toegepaster. Ik geloofde pas aan het einde van het tweede jaar dat ik wat met mijn kennis kon. Dat was bij het practicum 'DIPP' (Discipline Integrating Product Practical): daar gingen we zelf een product maken van het begin tot het einde. Dan pas merk je hoeveel kennis je hebt gekregen in de afgelopen 2 jaar en dat je er al best wat mee kan!" De toepasbaarheid in de bedrijfstak van Levensmiddelentechnologie vindt Kamilla het leukst. "Je probeert iets en als het niet werkt ga je door met iets anders. Op de universiteit duurt het onderzoek wel iets langer over het algemeen, maar in het bedrijfsleven krijg je de ruimte om heel veel te proberen en te kijken wat daar uit komt. Vaak doe je dus relatief snel onderzoek, zeker in tegenstelling tot regulier scheikundeonderzoek of onderzoek naar medicijnen waar het veel langer duurt voordat je resultaat hebt.

Studentenleven

Ik zit bij ’t Noaberschop, dat is de studentenvereniging uit Wageningen voor Twentenaren en Achterhoekers. Ik heb daar 2 jaar in het bestuur als penningmeester en voorzitter gezeten, wat erg leuk was. Je leert er zoveel van. Het bestuur was ook goed te combineren met mijn studie. Op zich is de studie wel pittig en moet je er wel 4-5 volle dagen aan besteden om je vakken te halen. Maar ’s avonds heb je echt wel tijd voor wat leuks. Het is wel echt aan te raden om zelf de gezelligheid op te zoeken binnen een vereniging. Dat hoeft niet per sé een grote studentenvereniging te zijn, ook een kleine studie- of sportvereniging is prima. Het gaat erom dat je zelf je vrienden zoekt en je met hun je gezelligheid maakt.

Toekomstplannen

Nadat ik mijn Bachelor Levensmiddelentechnologie heb afgerond, ga ik volgend jaar verder met de Master Food Technology. Verder probeer ik die Master te combineren met een opleiding tot skilerares in het buitenland. Dus hiervoor wil ik een paar maanden vrij nemen tijdens mijn Master, voordat ik aan mijn stage begin. Ik wil namelijk de stage aan het eind van mijn Master doen zodat ik gelijk aan de slag aan kan gaan als mij een baan aangeboden wordt tijdens mijn stage. Maar verdere plannen heb ik nog niet.