Studentenverhaal

Student Klazina de Jong – BSc Voeding en Gezondheid

“Ik ben Klazina de Jong en ik zit nu in het eerste jaar van de opleiding Voeding en Gezondheid. Op de middelbare school kwam ik er al snel achter dat ik graag iets in de richting van biologie wilde gaan doen. Welke opleiding het zou worden? Ik had nog geen idee”.

Studiekeuze

“Ik zat vooral aan geneeskunde, biologie en biomedische wetenschappen te denken.Vanaf 4 vwo heb ik allerlei universiteiten en voorlichtingsdagen bezocht. De gezellige sfeer van Wageningen sprak mij meteen aan. Hierdoor ben ik naar verschillende opleidingspresentaties geweest en heb ik mij ingeschreven voor de meeloopdagen van Biologie en Voeding en Gezondheid. Ik heb uiteindelijk voor Voeding en Gezondheid gekozen, omdat humane biologie mij het meeste aansprak.”

Opleiding

“De opleiding bevalt erg goed. Ik vind het vooral heel leuk dat je elke periode andere vakken hebt. Vooral het vak metabole aspecten van de voeding vind ik een leuk vak. Dit vak gaat namelijk over hoe koolhydraten, vetten en eiwitten in je lichaam worden opgenomen en wat er verder in je lichaam mee gebeurt. In de opleiding krijg je niet alleen bèta vakken maar ook sociale vakken, zoals sociale psychologie. Zo wordt het onderwerp voeding vanuit allerlei verschillende kanten bekeken. Wat ik in het begin iets minder leuk vond waren sommige basisvakken, zoals statistiek en organische chemie. Deze vakken vielen uiteindelijk reuze mee. Ze zorgen er wel voor dat er een brede basis wordt gelegd, zodat je vervolgvakken goed kunt begrijpen.”

Studentenleven

“De stad Wageningen vind ik erg gezellig. Het is niet zo groot, waardoor ik vaak bekenden tegenkom en ik me al erg snel thuis voelde. Ook de omgeving is mooi. Zo kun je in de zomer lekker in het gras liggen bij de universiteit of je kunt  natuurlijk heerlijk zonnen aan de Rijn. Wat ik ook erg speciaal vind aan Wageningen, is dat Wageningen heel internationaal gericht is. Naast mijn studie ben ik actief bij de Internationale Studenten Organisatie Wageningen. Hier geven ze allerlei verschillende soorten cursussen (van salsa tot talencursussen) en ik ontmoet daar mensen van over de hele wereld. Verder ben ik ongeveer twee keer per week te vinden in het zwembad en vind ik het leuk om met mijn huisgenoten te knotsballen en om samen met vriendinnen te eten.”

Toekomstplannen

“Ik kijk ontzettend uit naar de vakken in het tweede jaar. Deze vakken gaan namelijk nog dieper in op de rol die voedingsstoffen spelen in je lichaam. Welke vakken ik precies in mijn derde jaar ga kiezen weet ik nog niet. Laatst hadden we een college over voeding & sport, dat ik erg leuk en interessant vond. Waarschijnlijk ga ik dit vak in het derde jaar volgen. Ook lijkt het me leuk om enkele vakken van milieuwetenschappen te volgen. Een duurzame omgeving heeft namelijk ook mijn interesse. Daarnaast wil ik nog graag Spaans leren, vooral omdat veel mensen deze taal spreken en omdat ik mijn stage in Latijns-Amerika wil gaan doen.”