Studentenverhaal

Student Willemien van Zwol-BSc Voeding en Gezondheid

“ Ik ben Willemien van Zwol en al 2 jaar een enthousiaste student Voeding en Gezondheid. Mijn studiekeuze was echter pas aan het einde van de zesde klas duidelijk voor mij.”

Studiekeuze

“Door mijn brede interesse in de gezondheid van de mens ben ik alle studies met dit onderwerp bij langs gegaan. Biologie vond ik altijd interessant maar alle planten en dierenonderwerpen hoefden er voor mij  niet bij. Ik heb bij verschillende opleidingen een dagje meegelopen en vond sommige  te vaag, te natuurkundig of teveel op de maatschappij gericht. Hoe een mens nu precies werkt en in elkaar zit vond ik toch het meest fascinerend en dat voeding daar eigenlijk zo´n grote rol in speelt had ik nooit gedacht.”

Opleiding

“Voeding en gezondheid is enerzijds specifiek maar anderzijds ook erg breed, dat maakt het juist zo leuk! Zo gaat het  bijvoorbeeld over de opname van vetten en de werking van receptoren, maar ook over voedingsgedrag en bevolkingsziekten. Je merkt dat de practica waarbij we werken met cellen, suikerspiegels meten of voedingsmiddelen bestuderen bijdragen aan de theoretische kennis van de hoorcolleges. Juist het in de praktijk brengen van je kennis maakt de informatie heel actueel en levendig”.

“Je krijgt basisvakken over de werking van de cel, statistiek en scheikunde. Gelukkig sluit het niveau heel goed aan op het vwo en kan iedere gemotiveerde student het halen.
Naast de vakken over het menselijk lichaam leer je ook welke rol voeding speelt bij het in stand houden van je gezondheid of  in het ontstaan van ziektes.
Mijn nieuwsgierigheid gaat vooral uit naar de werking van het lichaam (human physiology) en de rol van voeding of medicijnen hierop (pharmacology). Anderen worden weer enthousiast van onderwerpen zoals voedingsgedrag, sensoriek (meer met zintuigen), de voedingsmiddelen in onze maatschappij en de bevolking”.

Studentenleven

“Ik moet bekennen dat ik vroeger niet wist waar Wageningen lag en een beetje sceptisch was. Gelukkig is alles echt 200% meegevallen! De openheid en gemoedelijke sfeer in Wageningen zorgen ervoor dat je al snel vrienden maakt en jezelf kan zijn. Met in mijn huis iemand uit Groningen, Amsterdam en Maastricht merk je dat mensen overal vandaan komen en het hier leuk vinden. Dat alles heel dichtbij is heeft ook zijn voordelen en je komt onderweg altijd wel een bekende tegen. Naast de studie en studentenverenigingen zijn er niet heel veel activiteiten in Wageningen; gelukkig zijn Arnhem en Utrecht ook niet heel ver als je een keer een dagje uit wilt”.

“Onze studievereniging Di-Et-Tri organiseert veel activiteiten, zoals lasergamen, een high tea of een excursie naar Campina (ook erg leerzaam). Ik zelf ben vooral actief bij mijn studentenvereniging waar we veel dingen met elkaar ondernemen.

Naast heel veel gezelligheid met vrienden probeer ik ook twee keer per week even hard te lopen langs de Rijn. Er zijn veel leuke sporten te doen in Wageningen maar even lekker alleen buiten zijn vind ik heerlijk. De terrasjes en goede picknickplekken zijn al gauw bezet als het zonnetje schijnt en als het kan ga ik op woensdag of zaterdag nog even naar de markt, waar alles ook écht lekkerder, verser en goedkoper is”.

Toekomstplannen

“Volgend jaar ga ik mijn passie (reizen) combineren met mijn studie: ik ga 4 maanden in Ierland studeren! Dat dit mogelijk is met mijn studie had ik eerst niet kunnen bedenken. Ik ga daar een minor volgen met vakken over neurologie, farmacologie (medicijnen en voedingstabletten), organen en de rol van voeding. Verder ga ik mijn vrije keuzeruimte in het 3e jaar invullen met vakken over psychologie in voedselkeuzes en voedingstekorten in ontwikkelingslanden. De vakken worden steeds specifieker en leuker, zeker na de soms wat saaie basisvakken in het eerste jaar.
Wat ik daarna wil gaan doen, ben ik nog niet helemaal over uit. Dat is best lastig als je al vakken moet kiezen voor je master of derde jaar. Misschien kom ik later terecht in een ziekenhuis bij de klinische voeding, of als onderzoeker bij bijvoorbeeld het voedingscentrum of een ander bedrijf. Al met al heb ik geen seconde spijt gehad van mijn studiekeuze!”

“Nog een laatste tip voor studiekiezers: lees eens wat artikelen over voeding zoals op voedingnu.nl en kijk of je dit aanspreekt. Loop eens een dagje mee met een student Voeding en Gezondheid en blader de boeken door. Dat is vaak erg informatief en dan kun je zien welke stof studenten nu precies tot zich nemen. Succes!”