Studentenverhaal

Tegen het einde van de bachelor had ik het idee dat ik meer in me had

Student Plant Sciences
Vooropleiding: Tuin- & Akkerbouw, CAH Dronten

Van een masterdiploma kun je in de toekomst enkel profiteren
Richard Knol, student Plant Sciences

Mijn vooropleiding

Na het afronden van de havo ben ik gestart met de bachelor Tuin- & Akkerbouw aan de CAH Dronten. Aan de CAH heb ik vier leuke jaren beleefd waarin onder andere onderwerpen als bodemwaterbeheer, Europese wet- en regelgeving en gewasbescherming aan bod zijn gekomen. Tijdens buitenlandstages heb ik ervaringen opgedaan in Ethiopië en Canada en gedurende het afstudeerjaar heb ik me verdiept in de wereld van precisielandbouw en export (minors) en aardappelbewaring (stage).

Wel of geen vervolg studie?

Tegen het einde van de bachelor had ik het idee dat ik meer in me had. Als ik terug kijk, dan zijn de 4 jaren hbo voorbij gevlogen, een master van 2 jaar zag ik mede daarom nog wel zitten. Bovendien heb ik de overtuiging dat je van een masterdiploma in de toekomst enkel kan profiteren. Zelfs al zal je het diploma niet direct gebruiken, een belemmering zal het zeker niet vormen. Bij mij was Wageningen University bekend als de grote universiteit met een kleinschalig karakter, dat vind ik nog steeds een pluspunt. Tijdens een open dag heb ik kennis gemaakt met de twee opleidingen waarin ik interesse had namelijk Plant Sciences en Biosystems Engineering.

De master

Mijn studietijd aan de WUR ben ik begonnen met een schakeltraject voorafgaand aan opleiding Biosystems Engineering. Een technische master leek me een goede aanvulling op mijn afgeronde bachelor. De eerste weken/maanden waren wennen. Vanaf het begin lag het tempo redelijk hoog en werd er voornamelijk in het Engels gesproken, het viel mij mee hoe snel je dat oppikt. Ook de indeling van de lesperioden vind ik prettig, twee vakken per dag, 6 weken college, dan een studieweek en de week erop twee examens. De overstap naar een hele andere opleiding (Bsc plantenteelt naar Msc techniek) is me tegengevallen, bovendien had ik meer affiniteit met de plantenteelt. Daarom ben ik na een half jaar begonnen aan de master Plant Sciences (achteraf was het schakelen dus overbodig).

Inmiddels heb ik alle vakken gevolgd en ben ik bijna halverwege de master. Binnen de specialisatie Crop Science heb ik vakken gekozen zoals; soil-plant interactions, nutrient management en crop ecologie. De onderwerpen worden diepgaand en gedetailleerd behandeld en hierdoor ben ik nu veel beter in staat om verbanden te leggen in de praktijk, bijvoorbeeld op het akkerbouwbedrijf van m’n ouders.

Naast vakken uit de specialisatie is er ook de mogelijkheid om vakken van andere opleidingen te volgen. Met het vak Economy of Agribusiness heb ik mijn studie kunnen verbreden. Een waardevolle bijkomstigheid vind ik, dat samenwerking met andere (internationale) studenten vaak voorkomt. Ik ben nu halverwege de master, over enkele weken start ik aan m’n thesis en aansluitend de afstudeerstage waaraan ik graag een internationaal tintje zou willen geven. Het studeren aan de WUR bevalt mij uitstekend, zoals het er nu uitziet kan ik over een jaar mijn diploma Plant Sciences in ontvangst nemen!


Meer over Plant Sciences