Klantverhaal

“Het onderzoek vond plaats in een real-life setting"

Voedingsvezels met toegevoegde waarde voor de gezondheid zijn een groeimarkt voor multinational J. Rettenmaier & Söhne (JRS), gevestigd in het Duitse Rosenberg. Wageningen Food & Biobased Research onderzocht voor hen de effecten van extrinsieke tarwevezels op verschillende aspecten van de maagdarmgezondheid. De vezel werd hierbij verwerkt in kant-en-klaarproducten als gehaktballetjes, soep en pizza. “We kunnen onze klanten nu goed advies geven bij de herformulering van producten”, zegt Anne Fisher, Head Global Nutrition.

Ze zijn goed in het opzetten van experimenten en interventiestudies in real-life settings, zoals een restaurant of cafetaria.
Anne Fischer, Head of Global Nutrition bij J. Rettenmaier & Söhne

“Wij zijn specialist in de ontwikkeling en verwerking van kwaliteitsvezels voor de industrie. Voedingsvezels afkomstig van fruit, groente en granen met toegevoegde waarde voor de gezondheid zijn voor ons een belangrijke groeimarkt. JRS verdiept zich al jaren in voedingsmiddelentechnologie: we willen voedingsmiddelen verrijken met voedingsvezels, zonder concessies aan smaak of textuur. We kijken ook steeds meer naar de gezondheidseffecten van gezondheidsvezels en doen dat het liefst samen met een toonaangevende organisatie op dit gebied.

Real-life setting

We wisten al dat Wageningen Food & Biobased Research voorop loopt in het karakteriseren van voedingsvezels. Ze zijn goed in het opzetten van experimenten en interventiestudies in real-life settings, zoals een restaurant of cafetaria. Dit, samen met een inspirerende presentatie van vezelspecialist Jurriaan Mes op een FibeBiotics conferentie in 2016, maakte de beslissing om met hen te gaan samenwerken gemakkelijk.

Verschillende voedingsmiddelen

Professor Feldheim van de Universiteit van Kiel voerde in 2000 en 2002 al drie interventiestudies - met meer dan 50 deelnemers – voor ons uit. De studies lieten een positief effect van voedingsvezels op de stoelgang zien. Wageningse experts hebben nu onderzocht hoe ons product VITACEL Wheat Fibre - een ingrediënt dat bedrijven kunnen toevoegen aan voedingsmiddelen – de stoelgang beïnvloedt. Verbetert het bijvoorbeeld de samenstelling en de hoeveelheid van ontlasting? We verwerkten voor de studie VITACEL in onder meer bakkerijproducten, gehaktballen, pizza, soep en Leberkäse – een typisch Duitse gehaktsoort. De Wageningers legden de producten in een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie voor aan vrijwilligers. De mensen ontvingen maaltijdboxen met vezel verrijkte of controleproducten om thuis op te eten.

De studie liep van half 2016 tot begin 2017 en liet na afloop zeer positieve resultaten zien. Het bleek gemakkelijk om VITACEL te verwerken in voedingsmiddelen en deelnemers wisten niet of ze nu producten met extra vezels aten of niet. De vezels waren aan verschillende soorten voedingsmiddelen toe te voegen en in al deze producten even effectief. Het receptuur beïnvloedde de werking niet. De positieve gezondheidseffecten van de tarwevezel waren overtuigend; alle deelnemers rapporteerden een grotere hoeveelheid ontlasting dan normaal.

Anne Fischer, Head of Global Nutrition bij J. Rettenmaier & Söhne, Rosenberg, Germany
Anne Fischer, Head of Global Nutrition bij J. Rettenmaier & Söhne, Rosenberg, Germany

Ik kijk met een positief gevoel terug op de samenwerking. Niet alleen ikzelf, maar ook de rest van mijn collega’s vond het prettig om samen te werken met zo’n open, flexibel en deskundig team. We zetten de samenwerking in de toekomst graag voort, bijvoorbeeld met onderzoek naar fermentatie en prebiotica, en naar hoe voedingsvezels precies bijdragen aan een verbeterde insulinegevoeligheid. Voedingsvezels zijn een hot topic in de voedingsmiddelenindustrie en er is nog veel te onderzoeken. We verheugen ons op een waardevolle ontdekkingsreis samen met Wageningse experts.”