Studentenverhaal

Tom en Judith - BSc Dierwetenschappen

Tom en Judith hebben op dit moment bijna hun tweede studiejaar van de Bachelor Dierwetenschappen afgerond. Tom is opgegroeid op een varkensbedrijf en Judith op een melkveebedrijf. Vanwege hun interesse in dieren en in de agrarische sector hebben ze besloten Dierwetenschappen te studeren.

We krijgen veel werkcolleges en er is veel contact met de docenten, dit is een fijne manier van studeren.

Judith: “Ik wilde graag een universitaire opleiding doen waarmee ik later een baan in de agrarische sector kan krijgen. Omdat ik niet tegen bloed kan, viel veearts al af. Mijn zus studeerde al Agrotechnologie in Wageningen, dus zodoende kende ik de universiteit al.”

Tom: “Ook ik heb over diergeneeskunde nagedacht, maar alleen kijken naar het individuele dier sprak mij niet aan. Mijn vader heeft een studie aan de HAS gedaan en spoorde me aan om eens bij Wageningen University te kijken. Ik heb in Wageningen ook de studies Plantenwetenschappen en Agrotechnologie bezocht, maar Dierwetenschappen paste het beste bij mij.”

De opleiding

Tom: “In het eerste jaar kregen we veel biologie basisvakken, die konden soms wel lastig zijn, maar ook nuttig voor de basisvakken van Dierwetenschappen.” Judith: “Het is erg fijn dat je van iedere leerstoelgroep een basisvak krijgt, dit kan helpen bij het maken van keuzes voor je minor, scriptie en master. Ook krijgen we veel werkcolleges en hebben veel contact met docenten, vooral bij de intensievere vakken is dit een fijne manier van studeren.”

Tom: “Ik denk dat voor veel studenten de praktijkweek en praktijkstage in het eerste jaar wel een hoogtepunt is” Judith: “Jazeker, het is erg leuk om met de praktische kant van Dierwetenschappen bezig te zijn en je ziet ook van alle diersoorten iets. Zo kun je nog een heleboel van je studiegenoten leren over de diersoorten die niet direct je interesse hebben.” Tom: “En de praktijkstage kun je gebruiken als een goede introductie in het bedrijfsleven, zo krijg je in je eerste jaar al wat ervaring met potentiële werkgevers”.

Vervolg?

Tom: “In het derde jaar kiezen we een minor. Ik ga een aantal vakken over agribusiness volgen en daarnaast ook wat voorbereidende vakken voor de master. Dit is een goede manier om me te oriënteren op de master specialisaties.”

Judith: “Ik heb lang gedacht dat ik de master Management, Economics and Consumer Studies zou gaan doen, omdat ik mezelf niet direct in het onderzoek bezig zie. Op advies van een ouderejaars student Dierwetenschappen ga ik na mijn bachelor toch verder met de master Animal Sciences. In de master kan ik alsnog een minor van de master Management, Economics and Consumer Studies doen, deze combinatie zal mooi op mijn cv staan.”

Naast de studie

Tom: “Ik ben in het begin van mijn studententijd lid geweest van een studentenvereniging. Maar dit vond ik toch te druk in combinatie met de studievereniging. Ik heb nog wel contact met een aantal jaargenoten daar. Bij studievereniging “de Veetelers” heb ik een vriendengroep. Dat gaat binnen de studie wel vanzelf, omdat je vaak dezelfde interesses deelt. Ook heb ik een aantal commissies gedaan en nu zit ik in het bestuur van de studievereniging.”

Judith: “Ik heb geroeid bij de roeivereniging, daar hadden we een leuke vrouwenploeg. Nu zit ik in het bestuur van de Rundvee Fokkerij Studieclub, dat is een ondervereniging van de studievereniging, die vooral excursies organiseert naar bedrijven gerelateerd aan melkvee. Ook heb ik een leuke vriendinnengroep van de studie met wie we dit jaar zelfs de boerengames hebben gewonnen!”