Studentenverhaal

Vanuit mijn wens om in een internationale omgeving te studeren en te werken kwam ik uit bij Wageningen

Anicha, student Development and Rural Innovation

In het eerste jaar van mijn master heb ik uiteenlopende vakken gevolgd, omdat er veel ruimte is om vakken te kiezen in de richting waarin je je kennis wil verbreden. De samenstelling van de klas is heel divers, met studenten met verschillende nationaliteiten
Anicha, student Development and Rural Innovation

Vooropleiding

Na mijn havo koos ik voor een internationaal georiënteerde opleiding waarbij ik naar het buitenland kon gaan voor een stage en een minor. Toen ik stage liep bij een cashewnotenverwerkingsfabriek in Benin kwam ik er al vrij snel achter dat ik mij als een vis in het water voelde in de voor mij nog onbekende omgeving. Mijn interesse ging niet zozeer uit naar de business, maar veel meer naar de context van de fabriek en de sociale impact van de fabriek op de omgeving. 

Mijn keuze voor een master

Eenmaal terug in Nederland ben ik mij gaan oriënteren op internationale sociale masters, vanuit mijn wens om mij te verdiepen in de impact van technologische ontwikkelingen in Afrika en mogelijkheden om op een positieve manier bij te dragen aan ontwikkeling. Vanuit mijn wens om in een internationale omgeving te studeren en te werken kwam ik uit bij Wageningen. 

Aansluiting HAN-Wageningen

Na het behalen van mijn bachelor op de HAN kon ik direct doorstromen naar de master 'Development and Rural Innovation', zonder een schakelprogramma te volgen. Omdat deze master veel sociologische vakken aanbiedt, sloot deze goed aan bij mijn interesse en wens om dieper in te gaan op de sociale effecten van technologische ontwikkelingen.  

Eerste jaar

In het eerste jaar van mijn master heb ik uiteenlopende vakken gevolgd, omdat er naast de verplichte vakken veel ruimte is om vakken te kiezen in de richting waarin je je kennis wil verbreden. De samenstelling van de klas is heel divers, met studenten met verschillende nationaliteiten. De voertaal is Engels en er zijn veel groepsopdrachten, om kennisuitwisseling tussen studenten te stimuleren en ervaring op te doen met het werken in multidisciplinaire teams. De overgang van het HBO naar de master was het eerste jaar goed te doen.

Eén van de leukste vakken die ik heb gevolgd was een intensieve facilitatiecursus, waarbij ik heb geleerd hoe je in verschillende sociale contexten kunt faciliteren. Het eerste deel van mijn tweede jaar ga ik stage lopen in Rwanda, voor het Horti Invest programma dat wordt uitgevoerd door het Centre of Development Innovation (CDI). Ik ga daar onderzoek doen naar de impact van dit programma op jongeren en vrouwen en de mogelijkheden om de impact te vergroten. Daarna ga ik mijn afstudeeronderzoek waarschijnlijk in Senegal doen. De eerste contacten hiervoor zijn gelegd, maar de precieze onderzoeksvraag zal ik later uit gaan werken.

Ik kijk erg uit naar het tweede jaar en ben blij met mijn keuze voor Wageningen. Het is een fijne universiteit om na een HBO-bachelor naartoe te gaan als je graag in een internationale context wil studeren en werken.

Meer over Development and Rural Innovation