Alumniverhaal

Alumnus Joris Schaap - eigenaar/hydroloog van Badus Bodem en Water

Na zijn bachelor Milieuwetenschappen en master Hydrologie en Waterkwaliteit ging Joris Schaap direct aan de slag bij Alterra -Wageningen UR als onderzoeker hydrologie. Hij zat bij het team Integraal Waterbeheer en was daar bezig met het bouwen van hydrologische modellen en met programmeren. Na twee jaar voornamelijk computerwerk stapte Joris over naar adviesbureau Aequator Groen & Ruimte. “Dat was een hele leuke tijd, waarin ik ontzettend veel heb geleerd van mijn collega’s.

Als zzp’er heb je alle ruimte om je werk en vrije tijd in te richten zoals jij dat wilt

Aequator Groen & Ruimte is een adviesbureau waar ongeveer 20 man werken, met de hoofdthema’s bodem, water, natuur en landbouw. Mijn werkzaamheden waren heel gevarieerd. Zo deed ik grootschalige bodemkarteringen: dan ging ik het gebied in met een grondboor om de bodem te analyseren en maakte daarvan een bodemkaart. Ook overlegde ik veel met overheden en voerde ik regelmatig keukentafelgesprekken met boeren. Daarna gingen we vaak het veld in, om bijvoorbeeld probleemplekken te analyseren. Ook zat ik regelmatig achter het bureau om te modelleren of de karteringen uit te werken. Verder had ik ook nog een acquisitietaak, dan ging ik bij potentiële opdrachtgevers langs om opdrachten binnen te halen. Daarnaast schreef ik wetenschappelijk artikels, dus onderzoeken bleef deel uit maken van mijn baan.

Een voorbeeld van een succesvol project dat ik uitvoerde was Landbouw op Peil. Daarin onderzochten we het landbouwbedrijf van de toekomst op het vlak van waterbeheer. We hebben maatregelen verzonnen die in het heden gunstig zijn voor boeren, maar ook in de toekomst met het oog op klimaatverandering. Daarin hebben we aangetoond dat deze maatregelen relatief eenvoudig kunnen zijn en winst opleveren voor zowel de boer als de  omgeving. Het is echt een voorbeeldproject geworden en het heeft zelfs de Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen prijs gewonnen van de Nederlandse Waterschapsbank. Maar persoonlijk ben ik trots op alle projecten waarin ik van tegenstrijdige belangen een win-winsituatie heb kunnen maken. Helaas nam door de economische crisis en het weggaan van collega’s de werkdruk toe in het bedrijf. Op een gegeven moment haalde ik minder voldoening uit mijn werkzaamheden en was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Dus toen heb ik mijn baan opgezegd. Dat was een goed besluit.”

Joris wilde daarna eerst even iets anders doen, een sabbatical met veel reizen. Tot een maand geleden hij zijn eigen bedrijf oprichtte: Badus Bodem en Water. “Ik bied onderzoek en adviesdiensten aan op het gebied van bodem- en waterbeheer. Daarmee wil ik mijn kennis en ervaring in bodemkunde en hydrologie inzetten voor opdrachtgevers als provincies, waterschappen en (agrarische) bedrijven. Ik spreek zowel de taal van de boer als die van ingewikkelde computercodes. Dat is een combinatie die niet vaak voorkomt en daarom denk ik dat het bedrijf een goede kans van slagen heeft. Inmiddels heb ik al drie mooie opdrachten binnen! Ik ben geen ondernemer geworden vanuit een soort van overtuiging, maar meer als een manier om rond te kunnen komen met een hoge mate van vrijheid en flexibiliteit.  Als zzp’er heb je alle ruimte om je werk en vrije tijd in te richten zoals jij dat wilt”.  


Terug naar Na je studie