Alumniverhaal

Alumnus Marc

En dan kent iedereen je ineens als boer Marc van Boer zoekt Vrouw. Het is wel even wennen om de bekendste viskweker van Nederland te zijn die in Wageningen heeft gestudeerd.

Ik zocht een werkplek waar geen dag hetzelfde is, waar ik bijdraag aan het opbouwen van een uniek bedrijf. Een beetje pionieren…

Waarom Wageningen?

Waarom Wageningen? Nou, ik heb altijd iets met de natuur, biologie en dieren gehad. Ik wilde eerst Biologie of Diergeneeskunde gaan studeren, maar ik heb niet zoveel met planten en ik vond de studie Diergeneeskunde toch iets te zwaar. Toen ben ik rond gaan kijken en vond ik de studie Dierwetenschappen aan Wageningen University met als specialisatie de master Aquacultuur en Visserij (tegenwoordig onderdeel van de master Aquaculture and Marine Resource Management).

De eerste keer dat ik Wageningen bezocht kreeg ik niet de indruk dat het een echte studentenstad was. De binnenstad was klein en er was toen nog geen centrale campus; alle studiegebouwen lagen verspreid over de stad. Tijdens dat bezoek had ik geen idee dat Wageningen één van de beste universiteiten op het gebied van landbouw is, maar toen ik eenmaal met colleges startte en ik medestudenten leerde kennen begon ik het steeds leuker en interessanter te vinden. 

Aquacultuur

In mijn bachelor Dierwetenschappen koos ik er voor een aantal vakken te volgen over aquacultuur en ik vond deze vakken meteen leuk en interessant en ik koos ervoor om hier in mijn master op door te gaan. Voeding, gezondheid, reproductie, productiesystemen en alle overige elementen voor het kweken van vis kwamen aan bod. De groep die de vakken gaf en waar ik mijn thesis deed was klein, maar ik merkte toen al dat er een veelbelovende toekomst ligt in de aquacultuur. Het was en is nog steeds één van de snelst groeiende sectoren in de land- en waterbouw. En er viel in die tijd nog zo veel te verbeteren aan de sector dat ik genoeg werk zag liggen!

Na het afronden van mijn studie zag ik mijzelf niet dagenlang achter een bureau zitten en ik wilde ook niet verder in het onderzoek. Ik houd van afwisseling en ik vind het heerlijk om buiten bezig te zijn, even kort achter mijn bureau te gaan zitten om iets uit te zoeken en dan weer mensen aan te sturen. Ik zocht een werkplek waar geen dag hetzelfde is, waar ik bijdraag aan het opbouwen van een uniek bedrijf. Een beetje pionieren…

Internationale kwekerijen

Ik ben eerst naar Singapore verhuisd om op een kwekerij te werken waar ze Barramundi (Aziatische zeebaars) kweken. Hier was ik verantwoordelijk voor het oogsten van de vis en het bouwen van het broedhuis. Het was geweldig om in Singapore te wonen, waar je het leven in een supermoderne stad afwisselt met het werken op zee waar je bijna niets hebt behalve natuur en zee. Dat maakt het zo leuk. Maar ik wilde nog meer zien van de wereld en daarom ben ik voor een voerfabrikant gaan werken, waarvoor ik drie jaar lang tussen Afrika, Azië en Nederland mocht reizen. In deze baan kreeg ik de kans allerlei soorten kwekerijen te bezoeken, de verschillende systemen onder de knie te krijgen, en veel kennis op te doen over het kweken van vis. Dit was een hele mooie tijd, maar de focus op verkoop bleek niet mijn ding te zijn. Al snel kreeg ik een aanbod in Zambia, waar ik nu dus nog steeds zit! Dit bedrijf is één van de grootste kwekerijen in Afrika en hopelijk zijn wij volgend jaar de grootste. In mijn huidige functie ben ik verantwoordelijk voor alles wat er op het meer gebeurt. Het werk is geweldig en geen dag is hetzelfde; de ene dag ben ik aan het duiken, de andere dag ben ik bezig met berekeningen maken om te kijken of we het wel goed doen en dan ben ik weer in het lab metingen aan het doen. Ik heb 250 man die voor mij werken, dus ik ben ook veel bezig met het aansturen en trainen van mensen en het implementeren van procedures. Ervoor zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen.