Klantverhaal

Besparing energieverbruik met LED

Philips Lighting werkt nu ruim 10 jaar samen met Wageningen University & Research (WUR) op het gebied van LED-verlichting. Innovation Program Manager Applications Sjoerd Mentink van Philips Lighting is vanaf het begin betrokken bij deze unieke samenwerking.

We dagen elkaar uit. Dat is het mooie van dit partnerschap.
Sjoerd Mentink van Philips Lighting

‘Led it be’ is een van de programma’s waar experts van Wageningen University & Research en Philips Lighting samenwerken. Het doel van dit programma is met LED-verlichting het energieverbruik in de glastuinbouw te halveren. Tomaat is hierbij het voorbeeldgewas. Het onderzoek heeft uitgewezen dat ledlampen alleen al 40 % procent besparen op de omzetting van elektriciteit in licht. Maar dat is niet het enige. Er is nog meer mogelijk. Er is een verdere 30 % besparing mogelijk door te variëren in kleur en lichtverdeling.

Wat je ook wilt doen met je plant, of je de vitamine C of de houdbaarheid wilt veranderen, het begint allemaal met fotosynthese
Sjoerd Mentink, Innovation Program Manager Applications Phililips Lighting

Het begint allemaal met fotosynthese

“Wat je ook wilt doen met je plant, of je de vitamine C of de houdbaarheid wilt veranderen, het begint allemaal met fotosynthese. We kunnen de fotosynthese boosten door een optimale lichtverdeling, lichtintensiteit en golflengte-spectrum. En natuurlijk zijn er ook nog verbeteringen te verwachten in het fotosyntheseproces door andere omgevingscondities aan te passen”, zegt Mentink.

Philips Lighting heeft een eigen onderzoeksafdeling; Philips Lighting Research. “Wij zijn daardoor meer dan alleen een leverancier van lampen, daarin zit onze kracht. Wij zijn een volwaardige kennispartner en publiceren ook samen met onderzoekers van WUR. Op het gebied van LED-verlichting zijn wij een wereldspeler. Wageningen University & Research is op het gebied van plantfysiologie ook de top van de wereld. Door dit samenwerkingsverband brengen we twee wereldleiders samen.”

4-1000.jpg

“We dagen elkaar uit. Dat is het mooie van dit partnerschap. De faciliteiten zijn optimaal, alle voorwaarden zijn zó geschapen dat we kunnen excelleren. En dat doen we ook.”

“Plantfysiologen en natuurkundigen spreken een andere taal”

“Toen we begonnen met het samenwerkingsverband werkte Wageningen University & Research nog niet met LEDs. De mensen van WUR wisten weinig van LED, welke kleuren kunnen gebruikt worden, welke intensiteiten, welke temperatuur. Maar van plantfysiologie wisten wij weer niets. En zomaar een LED-lamp kopen om je plant te laten groeien werkt natuurlijk niet. We moesten dus tot elkaar komen.“

3-1000.jpg

“We hebben flink geïnvesteerd in de optimale faciliteiten, zoals de GrowWise vertical farm, zodat we niet alleen de kennis maar ook de middelen in huis hadden. Toch was dat niet genoeg. In het begin van het partnerschap merkten we dat we een andere achtergrond hebben. Met vertrouwen en open communicatie hebben we een gelijkwaardige relatie opgebouwd. Samen begonnen we met het stellen van de juiste vragen; daarna kwamen ook de juiste antwoorden. Nu hebben we samen met de experts van Wageningen University & Research wereldrecords op onze naam staan.”

Uiteindelijk maken de mensen het succes. En we werken met ontzettend gedreven mensen
Sjoerd Mentink, Innovation Programme Manager for Applications Phililips Lighting

Wereldrecords

Een van die wereldrecords is het onderzoek naar rucola. Rucola kan door de juiste belichting een hoger vitamine C concentratie krijgen dan welk bestaand fruit dan ook. Daarbij komt dat fruit natuurlijk veel meer suikers bevat dan rucola en dat maakt rucola interessant voor consumptie.

“We zijn reuze trots op dit onderzoek. Dit soort succesverhalen trekt natuurlijk talent aan. “Het is hartverwarmend om te zien hoe gemotiveerde, enthousiaste en kundige promovendi en post-docs van Wageningen University & Research zich dagelijks inzetten voor onze programma’s. Wij zijn nu ook betrokken bij de selectie van deze mensen, dat is bijzonder en werkt heel fijn.“

SET-21928-1000.jpg

“We hebben een speciale leerstoel gecreëerd voor buitengewoon hoogleraar Ernst Woltering. Er zijn zelfs mensen van ons bij naar Wageningen University & Research  gaan werken en andersom. Uiteindelijk zijn wij langzaam ook een beetje plantfysiologen geworden en zij natuurkundigen”, zegt Mentink lachend.

Goudmijn

“Telen in kassen kan duurzamer zijn dan landbouw op de open grond. Wij zijn samen op zoek naar de voedselproductie van de toekomst, wij willen oplossingen leveren. Wat werkt het best? Hoe kunnen we zo veilig mogelijk voedsel produceren op de meest duurzame manier met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen? Daar is business en kennis voor nodig. In de toekomst spelen nog heel veel vragen. Wat betekent big data voor dit veld, welke rol speelt licht in de houdbaarheid en smaak van producten, welke rol gaat artificial intelligence spelen? Er is nog heel veel uitzoekwerk nodig. Samen met de mensen van Wageningen University & Research zitten we op een goudmijn aan mogelijkheden. Ik hoop daarom op nog jaren van prettige samenwerking,” aldus Mentink.

Sjoerd Mentink
Innovation Program Manager Applications
Philips Lighting