Testimonial
Biobased en biologisch afbreekbare plastics voor verpakkingsmateriaal
De consumentenvraag naar biobased plastics en biologisch afbreekbare plastics neemt de laatste jaren sterk toe, en daarmee ook de belangstelling van producenten en gebruikers van plastic producten. Het familiebedrijf Rodenburg Biopolymers investeert al sinds de eeuwwisseling in de ontwikkeling van materialen op basis van zetmeelrijke reststromen uit de aardappelverwerkende industrie. Mede dankzij een jarenlange succesvolle samenwerking met Wageningen Food & Biobased Research produceert Rodenburg diverse biobased en biologisch afbreekbare plastic compounds. Deze worden ingezet in een breed scala aan producten: van verpakkingsmaterialen tot plantenpot, schroefdop en snoepwikkels.
Plastics uit aardappelzetmeel hebben gunstige functionele eigenschappen die goed te combineren zijn met eigenschappen als bio-afbreekbaarheid in water en bodem en composteerbaarheid. Als hoogwaardige basisgrondstof voor haar compounds gebruikt Rodenburg Biopolymers veelal cutting starch: zetmeel dat vrijkomt als een aardappel tot friet wordt gesneden.
Formuleringen en recepturen ontwikkelen
Wageningen Food & Biobased Research ondersteunt Rodenburg Biopolymers bij kennisontwikkeling over verwerking en eigenschappen van zetmeel. Zo helpen onderzoekers het bedrijf met het ontwikkelen en optimaliseren van formuleringen van specifieke compounds voor specifieke verwerkingstechnologieën of producten. Op basis van deze kennis worden eerst in de Biobased Products Innovation Plant van Wageningen Food & Biobased Research, en daarna bij Rodenburg de recepturen gemaakt. Deze worden vervolgens weer getest door Wageningse onderzoekers. Daarbij kijkt men naar verwerkingseigenschappen als smelttemperatuur en vloeigedrag en naar eindeigenschappen als sterkte, slagvastheid en watergevoeligheid.
Schakel met andere bedrijven in keten
Naast kennispartner heeft Wageningen Food & Biobased Research ook een belangrijke netwerkfunctie voor Rodenburg Biopolymers. Thijs Rodenburg van het Oosterhoutse bedrijf: ‘We sparren graag over mogelijke eindproducten, van idee tot prototype. Dat doen we vaak in gezamenlijke projecten met Wageningen Food & Biobased Research als kennispartner en bedrijven uit de keten als eindgebruiker.’ Een recent voorbeeld van een innovatie die uit samenwerking in de keten is ontstaan, is de ontwikkeling van een schroefdop voor voedselverpakkingen waarvoor zetmeel naast biobarnsteenzuur een belangrijke component is. Andere sprekende productvoorbeelden van zetmeelplastics zijn snoepwikkels en bloempotten. Volgens Thijs Rodenburg ontstaan dit soort initiatieven uit een goede ketensamenwerking: ‘Ik denk dat we niet zo succesvol zouden zijn als we de wensen van de eindgebruiker niet goed zouden kennen. Die wensen vormen randvoorwaarden voor het ontwerp van onze samenstellingen.’
Voordelen langdurige samenwerking
Biobased verpakkingsmaterialen zijn een groeimarkt waarin Rodenburg Biopolymers als speler aan het begin van de keten voorop wil blijven lopen. Het bedrijf steunt daarbij graag op de onderzoeksexpertise van Wageningen Food & Biobased Research. Thijs Rodenburg: ‘Er zijn genoeg redenen om te blijven samenwerken. Wageningse onderzoekers brengen steeds nieuwe kennis in en blijven zich doorontwikkelen. Die doorontwikkeling is nodig om steeds opnieuw stappen te kunnen zetten. Voordeel van een langdurige samenwerking is ook dat je elkaar goed kent. We hoeven niet steeds uit te leggen wat we precies willen. Wageningen Food & Biobased Research snapt waar we behoefte aan hebben en denkt oplossingsgericht met ons mee.’