Studentenverhaal

Britt Engelsman, specialist varkenshouderij bij Agruniek Rijnvallei

Ik zou deze cursus zeker aanbevelen omdat je anders gaat kijken naar de dieren. In de cursus leer je echt vanuit het dier te kijken en op een andere manier door de stal te lopen.

Wat was je (persoonlijke) motivatie om mee te doen aan de cursus?

Ik vind dierwelzijn erg belangrijk in mijn dagelijkse werk. Ik ben ervan overtuigd dat varkenshouders het beste met hun dieren voor hebben alleen uiteindelijk moeten ze toch hun geld verdienen doormiddel van prestatie en resultaten. Daaronder kan het dierwelzijn wel eens lijden. Daarom vind ik ook dat een varkenshouder hierin geholpen moet worden door middel van begeleiding in onder andere het dierwelzijns aspect. Ik vind dat als een dier geen ongenoegen ondervind, de beste prestaties geeft. Lange staarten en agressiviteit gaan gepaard met ongenoegen in het dier. Voelt een dier zich prettig en ondergaat geen stress dus een goed welzijnsstatus, zal er ook geen agressiviteit/bijtgedrag optreden.

Wat waren je verwachtingen vooraf?

Meer kennis krijgen in het houden van lange staarten en de beste manieren om varkenshouders en periferie hierin te begeleiden.

Zijn je verwachtingen waargemaakt?

Absoluut, deze bovenstaande punten werden goed behandeld en ik pas veel dingen nog dagelijks toe in mijn werk.

Zou je de cursus aanbevelen en zoja, waarom?

Ik zou deze cursus zeker aanbevelen omdat je anders gaat kijken naar de dieren. In de cursus leer je echt vanuit het dier te kijken en op een andere manier door de stal te lopen.

Wat is je het meest bijgebleven aan de cursus?

Extra kennis over het natuurlijk gedrag van varkens. Waarom laten ze een bepaald gedrag zien en hoe kun je deze stress/ongenoegen wegnemen.

Hoe pas je het geleerde nu toe in de praktijk?

Tijdens mijn rondes door de stal en vooral als er al problemen zijn kijk ik veel meer vanuit het dier. Wat hebben de varkens nodig en waarom laten ze bepaald gedrag zien.

Waarom vind jij het belangrijk dat het welzijn van varkens wordt verbeterd?

Dier welzijn houdt in mijn ogen in dat de varkens zich prettig en fijn voelen, zo min mogelijk stress en pijn. Met het best mogelijke resultaat maar dit hangt af van het dierwelzijn. Als een varken zich niet prettig voelt zal de productie ook achterblijven.