Klantverhaal

Jorrit Budding: "Priva gaat voor onderzoek met visie"

De Bloemenkrant portretteert iedere maand een van de deelnemers van deze ‘Club van 100’: Wie zijn ze, waarom doen zij mee, en wat hopen zij te bereiken? In deze editie: Jorrit Budding van Priva uit De Lier.

Bij alles wat we doen moeten we bedenken: hoe gaat dit de leidende positie van de Nederlandse tuinbouw versterken?
Jorrit Budding, Manager Water Systems Group bij Priva

“Onderzoek moet je doen met visie”, vindt Jorrrit Budding, Manager Water Systems Group bij Priva. “Te vaak is onderzoek gericht op incidentmanagement. Hoe lossen we een bepaald probleem op. Maar het mag fundamenteler. Kijken wat we kunnen op de middellange termijn. En dingen die we misschien al sinds jaar en dag doen ter discussie stellen. De vraag áchter de vraag zien.”

Samenwerken

Samen met Patrick Dankers, Product Manager procesautomatisering (”in de volksmond klimaatcomputers”) is Budding namens Priva betrokken bij de Club van 100 van WUR Glastuinbouw. “Priva is er altijd een van voorstander geweest om vanuit het bedrijfsleven onderzoek te financieren”, legt hij uit. Zeker nu het centraal gefinancierd onderzoek terugloopt.

Goede zet

De WUR heeft met de Club van 100 een goede zet gedaan en laten zien dat zij ondernemend is gaan denken.” En dat is belangrijk voor onderzoek, denkt hij: “Als ondernemer weet je dat je het nooit alleen kunt doen. Dat je anderen nodig hebt. Binnen deze sector al helemaal. De Nederlandse tuinbouw is immers groot geworden door samenwerking.” Het gezamenlijk belang moet dan ook leidend zijn in de club: “Bij alles wat we doen moeten we bedenken: hoe gaat dit de leidende positie van de Nederlandse tuinbouw versterken?”

Briljant idee

Budding en Dankers noemen onderwerpen die direct gerelateerd zijn aan de belangen van Priva, en daar zijn ze zich bewust van. Hoe zit het dan met het gloedvolle betoog van samenwerking? “Dat geldt net zo goed”, vindt Budding. “In al zijn eenvoud is de Club van 100 een briljant idee.

De Priva Campus

Lage drempel

De Club van 100 zorgt ervoor dat de drempel voor ‘kleine vragen’ verkleind wordt. Maar het leidt niet alleen tot onderzoek, het biedt ook de gelegenheid om met andere partijen om de tafel te zitten. Iedere deelnemer bekijkt een vraagstuk immers vanuit zijn eigen perspectief .

Actief betrokken

En natuurlijk willen we actief betrokken zijn en dingen brengen. We zijn echter geen filantropische instelling. We willen actief betrokken zijn en dingen brengen, maar er moet voor ons ook iets te halen zijn.” Is Budding dan tevreden met de resultaten tot dusver? “We zijn tevreden met het concept zoals het is, en ook wel met hoe het momenteel loopt. Je bereikt iets voor jezelf én met elkaar. Dat mag wat mij betreft ook best wat breder uitgedragen worden.”

Copyright Bloemenkrant.nl, door Esdor van Elten