Studentenverhaal
Hier kan ik mariene biologie en moleculaire biologie combineren
Student Biology
Vooropleiding: Biology, Universiteit van Amsterdam
Vooropleiding
Natuur, oceanen en koralen hebben mij van jongs af aan gefascineerd. Ik heb na de middelbare school eerst een tijdje als duikprofessional in het buitenland gewerkt en heb toen een BSc Biologie aan de UvA gedaan om meer over de mariene wetenschappen te leren. De UvA was voor mij een logische keuze omdat ik graag in mijn geboortestad wilde studeren. Ook sprak het brede, fundamentele karakter van de UvA mij sterk aan.
Op zoek naar een master
Na mijn bachelor ben ik op zoek gegaan naar een universiteit die meer toegepast onderzoek doet en waar ik meerdere specialisaties zou kunnen doen. Tijdens mijn bachelor merkte ik namelijk dat ik de fundamentele biologie geweldig vond, maar dat ik lastig een beeld van een passend beroep buiten een academische loopbaan kon vormen door de mate van specialisatie. Ook vond ik de mariene biologie tof, maar moleculaire biologie ook. Wageningen UR was de enige universiteit in Nederland waar ik beide vakgebieden kon combineren door twee specialisaties te volgen.
Studeren aan de WU
Zo ben ik begonnen aan twee specialisaties van de WU-master Biologie. Het combineren van specialisaties is, met een beetje handig vakken kiezen, goed te doen. Je kan verplichte onderdelen zoals vakken flexibel op elkaar afstemmen en de stage mag gedeeld worden door beide specialisaties. Wel voer je voor iedere specialisatie een thesis van een half jaar uit, waardoor je wat langer bezig bent. Planning wordt hierdoor wat belangrijker, maar hierin wordt je ondersteund door uitstekende studieadviseurs. Door mijn twee specialisaties heb ik verdiepende ervaring in meerdere vakgebieden op kunnen doen.
Binnen mijn master heb ik uiteenlopende dingen gedaan. De flexibiliteit van het WUR master curriculum is een unieke eigenschap in mijn ogen. Mijn vakken in het eerste masterjaar varieerden van Genomics en Fundamentele virologie tot Marine governance en het kweken van vissen. Ook zat ik bij vrijwel ieder vak met andere studenten, vaak met verschillende opleidingen en verschillende nationaliteiten. Ik vond die variatie enorm leuk, al gaat het ook gepaard met verschillende instapniveaus van studenten per onderwerp. Hierdoor bestaan er wel niveauverschillen tussen verschillende vakken. Een voordeel is dat als je weet wat je wilt leren, dit haast altijd mogelijk is.
Een ander groot verschil is de studentencultuur. Ik ervoer de Wageningse studenten als enorm open, sociaal en internationaal geïnteresseerd. Er lijkt meer gemeenschapsgevoel te bestaan dan in Amsterdam. Ik ben tijdens mijn master in Amsterdam blijven wonen, zoals meerderen. Ik vond dit het beste van beide werelden: de frisse lucht en mooie bossen als je ‘s ochtends uit de trein in Wageningen stapt en 's avonds de mensen op straat als ik weer op Amsterdam CS stond. Alleen genoeg slaap krijgen was soms wat uitdagend.
Thesis en toekomst
Het afgelopen jaar was ik vooral in het buitenland. Eerst heb ik in Californië mijn eerste thesis aan UC Davis op het gebied van moleculaire endocrinologie gedaan. Nu zit ik op St. Eustatius om voor Wageningen Marine Research de draagkracht van de koraalriffen in relatie tot het duiktoerisme te bestuderen. Dus even geen lab, maar mensen interviewen. Zoals gezegd, de variatie is enorm. Hierna ga ik nog een mariene thesis doen; waarschijnlijk fundamenteel werk aan sponzen in de Cariben. En daarna hopelijk verder met een PhD. Ik ben nog lang niet uitgekeken op het onderzoek en gelukkig kan dat prima gecombineerd worden met een meer toegepast karakter. Mijn keuze voor de WU lijkt goed uit te pakken, maar uiteindelijk kom je toch wel waar je zijn wilt. Veel succes met jouw keuze!