Studentenverhaal

Ik koos voor Wageningen vanwege de goede naam in het buitenland en het toegepaste karakter

Student Earth and Environment
Vooropleiding: Amsterdam University College

Net als op het AUC kom je in de meeste vakken mensen van diverse studierichtingen tegen
Elko Langhout, student Earth and Environment

Doorstuderen
Ik heb mijn bachelor gedaan op het Amsterdam University College, waar ik als Bachelor of Science ben afgestudeerd. Op het AUC heb ik alle Earth & Environmental Science vakken heb gevolgd, samen met wat scheikunde, ecologie en wiskunde. Ik koos vooral voor Wageningen omdat het een goede naam heeft, vooral in het buitenland. Het meer ‘applied’ karakter van Wageningen sprak mij ook wel aan. Ik koos voor de Earth & Environment master omdat ik nogal van aardwetenschappen hou, en daarin de thesis track Soil Geography & Landscape vanwege het GIS-element. Ik ben ook van plan een Geo-Information Science minor te halen.

Ervaringen
Ik geef wel toe dat mijn eerste 8 weken nogal wennen waren in Wageningen, vooral vanwege wat pech, de overstap van het middelbare school-achtige university college systeem naar de ‘echte universiteit’ en van groot Amsterdam naar klein Wageningen gaan. Je mist ook wel een aantal dingen die bachelorstudenten hier hebben gehad: AUC had geen vak over atmosferische processen bijvoorbeeld. Ik heb vakken van de eerste periode dus maar net gehaald. Gelukkig was na die eerste 8 weken gewend aan het systeem, en voelde ik mij ook meer op mijn plek. Mijn cijfers stegen als gevolg. Het feit dat je mensen van diverse studierichtingen tegenkomt in de meeste vakken is ook fijn, en laat ook denken aan AUC.

Ik hou ook van de redelijke flexibiliteit in vakken, net als op het university college systeem. In mijn tweede periode heb ik bijvoorbeeld gewoon een vak environmental economics gedaan, terwijl dat weinig met mijn major heeft te maken.

Wat mij verder nog opvalt is het Engels: in AUC is alles in het Engels, dus daar schrijf je nog best wat essays in het Engels. In Wageningen merk ik soms wel dat ik iets meer ervaring heb met de taal, en een paar verkeerde uitspraken van woorden irriteren mij nog wel eens.

Nu ben ik bezig met mijn thesis wat een combinatie is van archeologie en bodemkunde kennis. Ik moet een het paleolandschap rond Twente reconstrueren. Best wat GIS en ook een fijn multidisciplinair onderwerp!


Meer over Earth and Environment