Studentenverhaal

"Ik kwam erachter dat ik mij meer wilde specialiseren in chemische processen met de focus op duurzaamheid."

Hallo, ik ben Jochem de Vries en ik ben in het schooljaar 2017/2018 afgestudeerd bij Hogeschool Inholland te Amsterdam. De HBO opleiding die ik heb gevolgd is Life Sciences & Chemistry. Het eerste jaar was zowel life sciences als chemie waarna je na het eerste jaar kon specialiseren. Ik heb gekozen voor de richting chemie.

De master Biobased Sciences paste precies in het plaatje wat ik voor ogen had. Aangezien mijn vooropleiding en mijn stages goed aansloten op de master was het niet nodig om een schakelprogramma te volgen.

Tijdens de laatste twee jaar van mijn bachelor kwam ik erachter dat ik mij meer wilde specialiseren in chemische processen met de focus op duurzaamheid. Tevens is dit thema zeer actueel en komt het steeds vaker voor op de politieke agenda. Ook ben ik zeer geïnteresseerd in hoe we bepaalde afvalstromen kunnen upgraden naar chemical building blocks en nieuwe producten. Ik heb mijn twee stages tijdens mijn bachelor ook gekozen rondom dit thema. Tijdens mijn afstudeerstage heb ik stage gelopen bij ChainCraft, wat een spin-off bedrijf van de Wageningen Universiteit is.

Keuze voor master Biobased Sciences

Tijdens deze stage begon ik me in te lezen over de verschillende masters die er worden gegeven rondom het onderwerp duurzaamheid. Ik heb rond gekeken bij de UVA/VU, TU Delft en Wageningen Universiteit. Mijn keuze had ik vrij snel gemaakt. Ik heb gekozen voor de WUR vanwege de goede reputatie van de universiteit, de nadruk op verduurzaming die in de opleidingen naar voren komt en het feit dat er een nieuwe master, genaamd Biobased Sciences, startte op het moment dat ik met mijn master wilde beginnen. De master Biobased Sciences paste precies in het plaatje wat ik voor ogen had. Aangezien mijn vooropleiding en mijn stages goed aansloten op de master was het niet nodig om een schakelprogramma te volgen.

Overgang HBO naar universiteit

De overgang van HBO naar universiteit vond ik redelijk goed te doen. Ik ging er van te voren vanuit dat het vrij lastig zou worden en dus heb ik er vooral in het begin veel tijd in gestoken. Het grootste verschil met HBO vind ik de snelheid waarmee de colleges worden gegeven. Ook zit er natuurlijk verschil in het feit dat HBO meer op praktijk gefocust is in vergelijking tot de universiteit en bij de universiteit wordt er dieper op de lesstof ingegaan. Bij twijfel is er altijd overleg mogelijk met je studieadviseur.