Studentenverhaal

Ik wilde ecologie blijven studeren aan een universiteit met een sterk onderzoeksprofiel waar ik de vrijheid had om mijn vakken te kiezen

Student Biologie
Vooropleiding: University College Utrecht

Bij UCU raak je er aan gewend dat je net boven je comfortniveau zit
Annemieke Drost, student biologie

Ik heb de Bachelor Liberal Arts & Science gedaan aan het UCU van de Universiteit Utrecht, waar ik als major celbiologie en aarde & milieu deed, en als minor de geschiedenis van de Koude Oorlog. Ik wilde ecologie blijven studeren aan een universiteit met een sterk onderzoeksprofiel waar ik vrijheid had om mijn vakken te kiezen. Op veel universiteiten is de MSc-studie veel strakker van te voren gepland, wat ik als UCU-student niet gewend was. De MSc Biologie van de WUR biedt naast één verplicht vak en twee specialisatievakken veel keuzevrijheid en daarom heb ik gekozen voor de specialisatie Ecologie en Biodiversiteit van de MSc Biologie in Wageningen.

De overgang van mijn BSc- naar MSc-programma verliep niet zo soepel als ik had gehoopt. De BSc Biologie in Wageningen bestrijkt de hele biologie, die de UCU helaas niet biedt. Gelukkig had ik in mijn BSc cursussen genetica, plantenbiologie en ecotoxicologie gevolgd tijdens mijn uitwisseling. Aanvankelijk hadden mijn studieadviseur en ik moeite om te begrijpen of mijn ogenschijnlijk willekeurige combinatie van vakken alle relevante gebieden had bestreken. Uiteindelijk hoefde ik alleen nog maar een vak menselijke en dierlijke biologie in mijn MSc op te nemen, omdat ik daar nog geen vak over had gevolgd.

Het enige advies dat ik aan nieuwe UCU'ers die naar Wageningen komen zou geven is om vakken te kiezen waar je niet helemaal de voorwaarden voor hebt. Bij UCU raak je er aan gewend dat je net boven je comfortniveau zit en als ik een vak zou kiezen dat precies bij mijn niveau past, zou ik me snel vervelen.