Studentenverhaal

Masterstudent Brent

Brent, masterstudent plantenwetenschappen: Ik heb lange tijd niet geweten van het bestaan en belang van Plantenwetenschappen."

De keuze van mijn master heeft niet lang geduurd, ik heb het erg naar mijn zin in Wageningen en ben tevreden over de kwaliteit van het onderwijs.

Hoi, kun je kort vertellen wie je bent en welke opleiding je nu doet?

Mijn naam is Brent, op dit moment zit ik in het tweede jaar van de master Plant Sciences.

Wilde je dit altijd al studeren? Waarom wel/niet? Wat heeft het veranderd?

Ik heb lange tijd niet geweten van het bestaan en belang van Plantenwetenschappen. Tijdens de oriënterende fase van mijn studiekeuze proces ben ik in Wageningen naar opleiding gaan kijken met het idee een bijdrage te kunnen leveren aan het oplossen van het wereldvoedselvraagstuk of milieuproblematiek. Uiteindelijk ben ik toen bij de bachelor Plantenwetenschappen uitgekomen.

Deze master leek mij een geschikt vervolg van mijn bachelor opleiding Plantenwetenschappen. Met mijn huidige opleiding heb ik mij meer in een aantal zaken kunnen verdiepen en vaardigheden opgedaan in de bachelor kunnen verbeteren.

Wanneer hoorde je voor het eerst van de studie, wat dacht je toen? En wat was het moment dat je zeker wist dat deze studie de goede opleiding voor jou was? Heb je getwijfeld tussen andere opleidingen en zo ja welke?

De bachelor Plantenwetenschappen ben ik tijdens een open dag van de universiteit tegengekomen. Na de opleidingspresentatie wist ik meteen, dit is de studie die ik wil gaan doen. Eerder had ik Sociale geografie en planologie en Milieuwetenschappen overwogen maar met deze opleidingen had ik niet dezelfde klik als bij Plantenwetenschappen.

De keuze van mijn master heeft niet lang geduurd, ik heb het erg naar mijn zin in Wageningen en ben tevreden over de kwaliteit van het onderwijs. Daarom heb ik geen andere universiteiten overwogen. Wel heb ik Organic Agriculture even overwogen, uiteindelijk heb ik voor Plant Sciences gekozen zodat ik iets meer keuzevrijheid had.

Kun je me iets meer vertellen over je programma? Hoe heb je deze ingericht op jouw interesses (thesissen, stages, major, minors etc.)?

In mijn bachelor heb ik de major ‘Teelt en Ecologie’ gekozen, dit ligt mij beter dan ‘Genen en Gezondheid’ omdat alles wat ‘’tastbaarder’’ is. Daarnaast heb ik de minor Development and policies in a Globalising world gevolgd. Het was fijn dat ik gemakkelijk een totaal andere richting dan Plantenwetenschappen op kon met mijn minor.

In mijn master heb ik vakken gekozen waarvan ik verwachtte nieuwe vaardigheden op te doen zoals Programming in Python of om mijn kennis te verbreden zoals Afrikaanse geschiedenis. Daarnaast heb ik ook een thesis voorbereidend vak gevolgd en een zelfstudie vak om mijn schrijfvaardigheid te verbeteren.

Welk onderdeel van de opleiding vind je het meest interessant? Welke vakken spreken je het meeste aan?

In de bachelor zijn een aantal vakken verspreid door het programma, die op elkaar aansluiten en een hele goede voorbereiding zijn op de bachelor thesis. Daarnaast geven deze vakken de student de kans om te ontdekken welke aspecten van Plantenwetenschappen het interessantst zijn. In mijn huidige opleiding zijn heel weinig dingen verplicht, er is dus heel veel ruimte om eigen interesses na te jagen, om jouw kennis te verbreden of om de diepte in te duiken. Zo heb ik een tweetal geschiedkundige vakken gevolgd maar ook geavanceerde vakken over nutriënten en organische stof in bodems.

brent2.jpg

Doe je nog dingen naast je studie? (zoals bijbaantjes, besturen etc.) Wat vind je van het studentenleven in Wageningen?

Ik neem regelmatig deel aan activiteiten georganiseerd door de studievereniging Semper Florens. Aldaar heb ik ruim een jaar in de Almanak commissie gezeten. Wat ik mooi vind aan het studentenleven in Wageningen is dat er voor iedereen wel een muziek, sport, studenten of studievereniging is. Het aanbod is zo groot dat hoewel er -buiten het studentenleven om- niet veel te doen is in Wageningen, je je als student nooit hoeft te vervelen. Naast mijn studie heb ik ook drie keer als student-assistent opgetreden bij verschillende vakken.

Tijdens mijn bachelor ben ik een tijdje lid geweest van een studentenvereniging, uiteindelijk bleek dit niet zo goed bij mij te passen. Daarna heb ik een bestuursjaar gedaan bij studievereniging Semper Florens. Dit was erg leerzaam en ik heb er goede vriendschappen aan over gehouden.

Wat zijn je plannen voor de toekomst? Hoe denk jij dat je met je opleiding kunt bijdragen aan een betere wereld?

Tijdens mijn studie heb ik ontdekt dat er een kloof is tussen praktijk beleid en wetenschap. Na mijn studie wil ik die kloof overbruggen, bijvoorbeeld als beleidsmaker.

Heb je een boodschap voor studiekiezers?

Vraag jezelf goed af wat je leuk vindt om te doen, zowel in je studie als in je vrije tijd. Als je eenmaal een studie hebt gekozen, verdiep je ook een keer in iets buiten jouw vakgebied. Mocht je een studie in Wageningen gaan volgen, ga op kamers en ga iets doen bij een vereniging voor studenten, dit is hartstikke leuk en een leerzame ervaring.