category_testimonial_wageningen_ambassadors

Menrike Menkveld-Beukers

Menrike Menkveld-Beukers, Directeur Alliantie Voeding in de Zorg
Aan Wageningen Universiteit kon ik breed en vakgroep overstijgend kennis opdoen rondom voeding en gezondheid. Van epidemiologie en toxicologie tot onderwijskunde en internationale vraagstukken. Het was een prachtige studententijd. De uitdagingen rond gezonde voeding, de eetomgeving en het belang om preventie te integreren in zorg, vragen om vakgebied overstijgend (samen)werken, gedrevenheid en een integrale blik. Dat heb ik meegekregen in Wageningen en als Ambassador wil ik daar ook graag een bijdrage aan leveren.
Menrike Menkveld-Beukers, Directeur Alliantie Voeding in de Zorg

Menrike is afgestudeerd in 1995, daarna werkzaam geweest in verschillende functies waarin de samenwerking tussen domeinen en binnen netwerken centraal staat. Ze is een boerendochter, opgegroeid op een melkveebedrijf.

Haar start was bij Internationaal Agrarisch Centrum als coördinator voor trainingsprogramma voor artsen over ‘double burden of nutrition” met een onderwijsblok in Nederland en in Indonesia.

Toen is zij van 1996-2000 Staff Scientist bij International Life Sciences Institute Europe geweest, in Brussel. Vervolgens werkte Menrike van 2000-20009 bij Friesland Nutrition (tegenwoordig Friesland Campina), als manager medical marketing & sales kindervoeding en later als nutritionist. In die periode is zij getrouwd en heeft ze 5 kinderen gekregen en woont ze in Bennekom.

Medio 2009 startte ze bij Ziekenhuis Gelderse Vallei om de nieuw opgezette Alliantie Voeding vorm te geven en te ontwikkelen. Hier kwamen zorg en voeding echt samen, al tijdens haar studie was die interesse gewekt. Sinds 2017 is ze directeur van Alliantie Voeding in de Zorg. Van een idee is het doorontwikkeld tot een expertisecentrum om de aandacht voor voeding in zorg en behandeling te vergroten. Dit doet dit centrum door in de regio een proeftuin te vormen voor onderzoek en kennis toepassing en het leren van deze kennis te implementeren. Daarnaast is het expertisecentrum bezig met agenderen en nationaal kennis uit te rollen middels een landelijk programma met meer dan 100 ziekenhuizen en zorginstellingen (en een tiental cateraars en groothandels, vele branche en expertorganisaties) die het voedingsaanbod gezonder en duurzamer maken.

De Alliantie Voeding in de Zorg heeft vier kernpartners: Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate Ziekenhuis, Universitair Medisch Centrum Utrecht en Wageningen Universiteit. Daarnaast is het samenwerkingspartner van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, binnen Rijk Regio Deal Foodvalley, de Coalitie Leefstijl in de Zorg. Hierin vervult Menrike verschillende rollen, zo is zij MT lid van Rijk Regio Deal, partner in Nationaal Preventie Akkoord. Met een kernteam van 10 mensen en in een netwerkorganisatie met vele betrokken onderzoekers, promovendi, artsen en paramedici, gebeurt er veel en wordt er internationaal kennis uitgewisseld.