Studentenverhaal

Student Anneke Kuijper – BSc Voeding en Gezondheid

Anneke heeft gekozen voor de minor Farmaceutische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). “Het tweedejaarsvak Nutrition & Pharmacology vond ik heel erg leuk. De werking van de verschillende medicijnen boeide me erg en ook het meer medische aspect ervan sprak me aan. Met dit vak in mijn achterhoofd ben ik naar minoren gaan zoeken”.

Je hebt in deze minor voornamelijk hoorcolleges en veel zelfstudie, dus dat moet je wel liggen.

“Op de Groningse website stond de informatie over de minor alleen vermeld voor RUG-studenten, dus ik wist niet of ik als student van buitenaf de minor ook wel kon volgen. Na contact met de RUG bleek dat ik de eerste student van buiten was die deze minor ging volgen! Het was dus niet gebruikelijk, maar kon wel. Het regelen van de minor verliep goed, ik kreeg alle medewerking en het contact verliep vlot”.

Minor Farmaceutische Wetenschappen

De minor bestond uit 30 ECTS en bevatte verplichte vakken en 2 keuzevakken. Voor mij waren het vakken vanuit de opleidingen Biomedische Wetenschappen en Farmacie. De nadruk van deze minor (helft van de vakken) ligt op het vergaren van kennis over geneesmiddelen die werken op verschillende onderdelen van het menselijk lichaam: het zenuwstelsel, het cardiovasculair systeem, het endocrien systeem e.d. De overige vakken gingen over geneesmiddelenopname, medische microbiologie en een afsluitend vak waarbij je onder andere een essay moest schrijven. Je hebt in deze minor voornamelijk hoorcolleges en veel zelfstudie, dus dat moet je wel liggen.”

Andere stad

“Ik wist al heel lang dat ik voor m’n minor naar een andere stad wilde. Ondanks dat ik me altijd erg thuis heb gevoeld in Wageningen kriebelde het altijd nog wel om in een grote, ‘bruisende’ studentenstad te studeren. Aanvankelijk had ik me vooral gericht op Utrecht, er was daar een ruime keus aan minoren en het leek me wel praktisch om nog redelijk in de buurt van Wageningen te zijn. Dat werkte niet uit en zo ben ik me gaan oriënteren op de minor in Groningen. Toevallig kon ik via via een kamer in onderhuur krijgen, dit gaf voor mij de doorslag om naar Groningen te gaan”.

“Groningen is een heel leuke en fijne stad om te studeren. De stad zelf vind ik erg mooi en de sfeer is heel goed en open. Het is leuk dat er altijd volop studenten waren wanneer je overdag door de stad liep en het uitgaansleven was ook erg leuk..”

Vergelijking met BSc Voeding en Gezondheid

"Studeren aan de RUG is goed te vergelijken met studeren in Wageningen. In ieder geval bij Biomedische Wetenschappen en Farmacie, dat zijn beide nog redelijk kleinschalige studies binnen Groningen. Vooral bij Farmacie kon je de docenten gemakkelijk aanspreken tijdens of na een college en ze reageerden ook snel per e-mail. De studielast was wel hoger dan ik gewend was; je volgt telkens één vak tegelijkertijd en aangezien de vakken allemaal 5 ECTS of minder waren, had ik iedere drie weken tentamen. Daardoor was ik naar verhouding veel vaker aan het studeren en bovendien moesten er vaak ook lange medicijnnamen, verschillende systemen in het menselijk lichaam etc. geleerd worden. Dat kost gewoon best veel tijd.   Wat ook een verschil is met Wageningen is de jaarplanning: in Wageningen heeft iedereen in dezelfde periode tentamens. In Groningen verschilde het per studie of faculteit wanneer er tentamens waren en bovendien zat ik op het UMCG alleen met medische studenten in plaats van alle studies in hetzelfde gebouw zoals in het Forum en Orion."

Ervaring en toekomstplannen

"De minor is goed bevallen, de vakken die ik gevolgd heb waren interessant. De voorkennis die ik vanuit de BSc Voeding en Gezondheid had, was ook voldoende om de vakken te kunnen volgen. Vooraf had ik alle vakbeschrijvingen al regelmatig goed doorgenomen, mede door het schrijven van mijn motivatie voor het mogen volgen van deze minor. Hierdoor had ik wel een goed beeld van de inhoud van de vakken en de werkvormen, maar hoe het echt is blijkt natuurlijk pas als je de vakken aan het volgen bent. Al met al kwam de minor goed overeen met mijn verwachtingen. Als je het vak Nutrition and Pharmacology leuk vond en fysiologie ook leuk vindt, zou ik deze minor zeker aanbevelen!”

"Na het afronden van mijn BSc Voeding en Gezondheid wil ik graag verder studeren. Ik wil de Master Nutrition and Health, specialisatie Molecular Nutrition & Toxicology gaan doen. Voeding vind ik nog steeds het leukst, dus ik blijf bij Wageningen University!"

Terug naar Studenten vertellen