Studentenverhaal

Student Berit Follong – BSc Voeding en Gezondheid

Berit heeft gekozen voor de minor Sport, Bewegen en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Ik wilde deze minor graag doen omdat ik meer wilde weten over sport/beweging. Ik vond dat er tijdens de bachelor weinig aandacht werd besteed aan de onderwerpen voeding en sport. Ik wilde daarom graag deze minor volgen, om daarna mijn kennis van voeding en sport/beweging te koppelen tijdens het vak Nutrition and Sports.”

Je hoeft echt geen fanatieke sporter te zijn om deze minor leuk te vinden

“Nadat ik goedkeuring had van mijn eigen studieadviseur ging het regelen van mijn minor aan de VU in Amsterdam vrijwel zonder moeilijkheden.”

Minor Sport Bewegen en Gezondheid

“In deze minor leer je hoe het menselijk lichaam beweegt en welke factoren een rol spelen. Je bekijkt daarnaast wat er in het hoofd van een atleet omgaat, wat talent is en hoe dit zich ontwikkelt en hoe de bewegingscoördinatie werkt. Op de website van de VU staat een duidelijke beschrijving van de vakken. Deze minor had 2 stromingen. Ik heb voor de kant van de sport gekozen. De vakken die je dan volgt gaan vooral over de fysiologie en psychologie tijdens beweging en sport. Verder heb ik in mijn 3e jaar ook het Wageningse vak Nutrition and Sports gekozen, wat een mooie aanvulling was op de minor. Het deel over de fysiologie tijdens bewegen was deels herhaling, maar de voeding gerelateerde onderwerpen waren nog nieuw voor mij.”

“Ik raad iedere student met interesse in fysiologie en psychologie deze minor aan! Je hoeft echt geen fanatieke sporter te zijn om deze minor leuk te vinden. Als je op zoek bent naar een leuke ervaring om in een andere stad te studeren en meer te weten te komen over sport, dan is dit een uitstekende minor om te kiezen.”

Andere stad

Het was leuk om in een andere stad te studeren. Ik zat in Amstelveen op kamers en was met de fiets binnen 10 minuten bij de universiteit. Het is in Amsterdam natuurlijk allemaal wat groter en drukker, dit moet wel iets zijn wat je trekt. Metro’s hier, toeterende auto’s daar; je bent niet meer zo veilig op je fietsje als in Wageningen. Daarnaast is het centrum van Amsterdam natuurlijk heel gezellig en kun je altijd goed winkelen. Al moet ik zeggen dat de VU niet in het centrum van Amsterdam ligt, dus een ritje met de metro of fiets is bijna niet uit te sluiten.”

Vergelijking met BSc Voeding en Gezondheid

“ Opvallend was dat de meeste vakken in het Nederlands werden gegeven, in Wageningen hebben we in het 2e en 3e jaar al veel meer vakken in het Engels. Het grootste verschil zit hem in het aantal lessen en de tentamens. De colleges lopen door tot net voor de tentamens, je hebt daardoor minder tijd om te leren voor tentamens dan in Wageningen. Het aantal lessen was minder dan ik gewend was in Wageningen, vrijwel iedere periode had ik 2 dagen per week vrij. Wat ik soms vervelend vond was het feit dat er niet echt rekening gehouden werd met minorstudenten. Zo kwam het voor dat colleges of practica met elkaar overlapten. Gelukkig waren de docenten begripvol en met een paar mailtjes heen en weer is zo’n probleem snel opgelost.”

Ervaring en toekomstplannen

“Ik vond de minor erg interessant. Mijn verwachting kwam ook wel overeen met de werkelijkheid. De vakken waren boeiend en er zat verdieping in. Ik keek alleen een beetje op tegen de psychologie vakken. Toch zijn deze mij zeer meegevallen. Ik vond ze uiteindelijk erg interessant en de leerstof was leuk om te lezen.”

“Voordat ik aan mijn master ga beginnen wil ik eerst een talencursus Engels volgen. Hierna ga ik verder met de MSc Nutrition and Health aan Wageningen University, specialisatie Nutritional Physiology and Health Status.”

Terug naar Studenten vertellen