Studentenverhaal

"Ik vond vooral de sfeer in Wageningen erg fijn!"

Hallo! Ik ben Eva, 23 jaar, en nu in mijn 2e jaar van de Master International Development Studies. Dit is de follow-up van de Bachelor Internationale Ontwikkelingsstudies, die ik ook heb afgerond.

Tijdens de meeloopdag vond ik vooral de sfeer in Wageningen erg fijn. Het is kleinschalig en je hebt veel contact met de docenten. Verder sprak het brede en diverse vakkenaanbod me aan, omdat ik nog niet wist waar mijn interesses specifiek lagen

Wilde je altijd al Internationale Ontwikkelingsstudies studeren?

Toen ik mij ging verdiepen in welke studie ik interessant vond, zat ik eerst in een hele andere hoek te zoeken! Ik keek eerst meer naar technische en medische opleidingen. Toch bevielen deze mij niet. Ik ging meer zoeken in de richting van thema’s die ik interessant vond, zoals oorlog, armoede en ongelijkheid in de wereld. Zo kwam ik uit bij de studie in Wageningen. Na een meeloopdag te hebben gedaan, schreef ik me uiteindelijk in voor deze bachelor.

En wat was het moment dat je zeker wist dat deze studie de goede opleiding voor jou was?

Ik ontdekte deze opleiding in Wageningen via een site waar je studies kon vergelijken. Toen ik op de website van Internationale Ontwikkelingsstudies keek, was ik eigenlijk meteen verkocht. De inhoud van de studie sprak mijn interesses erg aan en dat had ik niet eerder gehad bij andere studies. Wel heb ik pas op het laatste moment Pedagogische Wetenschappen en Algemene Sociale Wetenschappen afgeschreven, omdat ik hier ook nog geïnteresseerd in was.

Wat is bepalend geweest in jouw studiekeuze?

Tijdens de meeloopdag vond ik vooral de sfeer in Wageningen erg fijn. Het is kleinschalig en je hebt veel contact met de docenten. Verder sprak het brede en diverse vakkenaanbod me aan, omdat ik nog niet wist waar mijn interesses specifiek lagen. Met deze bachelor kon ik mijn keuzeveld nog breed houden. 

Kun je me iets meer vertellen over je programma? Hoe heb je deze ingericht op jouw interesses?

In het 2e jaar moet je kiezen voor een major. Ik ben toen de richting Communicatie, Beleid en Technologie gaan doen. Deze richting beviel mij zo goed, dat ik nu ook in de Master deze track volg! In het 3e jaar ging ik voor mijn vrije keuzeruimte richting Groningen, waar ik een halfjaar filosofievakken volgde. Veel van mijn vrienden kozen ervoor om tijdens hun vrije keuzeruimte via Erasmus naar het buitenland te gaan maar ik wilde me specifiek in filosofievakken specialiseren. Het was dus heel leuk dat hier ruimte en aanbod in was!

Na dit halfjaar volgde het schrijven van de thesis aan het eind van jaar 3. Dit was in het begin wel spannend. Ik koos voor een thema en land die mij beide aanspraken: ongelijkheid in de garnalenvisserij in Ecuador. Dat pakte goed uit.

Doe je nog dingen naast je studie en wat vind je van het studentenleven in Wageningen?

Tijdens mijn Bachelor was ik lid bij KSV (een studentenvereniging) en heb ik meerdere keren activiteiten voor Ipso Facto (studievereniging) georganiseerd. Verder sportte ik ook regelmatig bij het sportcentrum van de universiteit. Nu in mijn Master doe ik nog steeds veel buiten de studie. Ik heb vorig jaar een bestuursjaar gedaan bij IxESN (internationale studentenvereniging) en dit jaar doe ik veel student-assistentbaantjes ernaast om wat extra’s te verdienen.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik ben door de bachelor en master realistischer geworden over de ernst van ontwikkelingsproblemen en hoe lastig deze zijn op te lossen. De opleiding heeft mij daarnaast doen inzien dat je niet per se op een heel grote schaal veranderingen hoeft aan te brengen, maar dat verantwoordelijkheid ook al heel lokaal kan beginnen. Als je in jouw omgeving probeert je kennis toe te passen, kun je al voor verandering zorgen. Met deze realisatie blijf ik positief over wat iedereen kan doen om deze wereld een stukje beter te maken.