
Studentenverhaal
Vera Sham uit Kameroen studeert via het Paul Speijer Fonds
Wat het Paul Speijer Fonds en het Anne van den Ban Fonds* heeft gedaan is een droom doen uitkomen. Ik heb een bacholoropleiding landbouw gedaan. Ik weet en heb met mijn ogen gezien dat bodems worden uitgeput en degraderen, en dat boeren veel bestrijdingsmiddelen gebruiken. Maar ik realiseerde me ook dat boeren hierover nooit iets van mij gingen aannemen, omdat ik geen master heb of ben gepromoveerd.

Ik ben de jongste van hun vier kinderen en de eerste die dit opleidingsniveau bereikt en alle kansen grijpt om zichzelf te ontwikkelen.
Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in plantgezondheid, in schimmels en bacteriën. Daarnaast is het een belangrijk issue in mijn land. Daarom studeer ik Plant sciences, met de specialisatie pathologie en entomologie. In Kameroen werkten we nooit in het lab. Nu leer ik allerhande labapparatuur en -technieken gebruiken, en heb ik zelfs een elektronenmicrocoop gezien.
Ik kom uit een dorp dat tot op heden verstoken is van elektriciteit. Mijn vader was een trotse cacaoboer; hij is twee jaar geleden overleden. Hij was lid van een coöperatie en haalde graag de boeren bij elkaar om ze aan te moedigen in hun werk. Mijn moeder werkt als verpleegkundige op een plantage; ze zorgt voor de arbeiders. Ik ben de jongste van hun vier kinderen en de eerste die dit opleidingsniveau bereikt en alle kansen grijpt om zichzelf te ontwikkelen. In mijn land hebben vrouwen niet dezelfde landrechten als mannen, ze praten alleen als hun mannen praten en meisjes trouwen vroeg. Mijn moeder is raar aangekeken omdat ze zoveel in mijn opleiding investeerde. Maar ze wist dat als je naar school bent geweest de wereld voor je open ligt. Mijn moeder heeft altijd achter me gestaan.
Toen ik ontdekte dat het Anne van den Ban Fonds had besloten me te ondersteunen, heb ik het uitgeschreeuwd en ben ik naar de kerk gerend om god te bedanken dat hij me hielp wegkomen van alle kommer en kwel. Daarna heb ik het mijn moeder verteld. Die was zo blij, zo blij dat ik kreeg wat ik altijd had gewild. Ik had haar al lang niet meer zo blij gezien. Niemand heeft ooit gedaan of zal ooit zoiets geweldigs kunnen doen als het ABF nu voor mij doet.
Tijdens mijn bacheloropleiding was ik studentenvertegenwoordiger. Door andere aan te moedigen, gaf ik mezelf moed. Maar de eerste maanden in Wageningen hebben gezorgd dat ik minder introvert ben geworden en meer zelfvertrouwen heb ontwikkeld. Ik begin te voelen dat ik iets kan bijdragen aan de samenleving. De beurs van het ABF heeft dus ook mijn persoonlijke ontwikkeling beïnvloed.
Als ik de kans krijg om promotieonderzoek te doen, zal ik die met beide handen aangrijpen. Maar mijn hoofddoel is om naar Kameroen terug te gaan en boeren te helpen hun situatie te verbeteren. Zodat ze met moderne kennis bodemdegradatie tegen kunnen gaan en ziekten en plagen biologisch bestrijden voor duurzame productie. Hoe beter de omstandigheden voor de landbouw, hoe beter de oogsten, verdiensten en vooruitzichten in het leven.
*Vera Sham heeft een gecombineerde beurs van het Paul Speijer Fonds en het Anne van den Ban Fonds.