Alumniverhaal

Alumna Willeke Geurts - Spatial Adviser

Nadat Willeke 2 jaar heeft gewerkt als Ruimtelijk Adviseur bij Land Use Consultants in Edinburgh, Schotland besluit ze terug naar Nederland te komen. Op dit moment zet ze haar achtergrond in Ruimtelijke Planning in om mens en natuur te verbinden als projectleider bij IVN Natuureducatie.

Voordat ik begon aan mijn eerste opdracht kreeg ik de vraag of ik iets wist van windmolens. Ik heb toen eerlijk geantwoord ‘een beetje’. Dat beetje bleek meer dan genoeg. Dankzij mijn brede kennis vanuit de opleiding wist ik snel een onderzoeksmethode op te stellen die paste bij onze vraag, en kon ik de juiste verbanden leggen tussen verschillende stukjes informatie.

Wat ben je gaan doen na het afronden van je studie, en waarom?
Na mijn studie ben ik aan de slag gegaan als Ruimtelijk Adviseur bij Land Use Consultants (LUC), een duurzaam adviesbureau in Edinburgh, Schotland. Na 2 jaar besloot ik om weer terug te komen naar Nederland. Inmiddels werk ik als junior projectleider bij IVN Natuureducatie.

Wat deed je zoal tijdens je eerste baan?
Als ruimtelijk adviseur bij LUC was ik vooral onderzoekend bezig, en heb ik veel impact-assessments geschreven.

Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn eerste opdracht ging over duurzame energie in opdracht van de Schotse overheid. De Schotse overheid wilde namelijk graag weten hoe zij beter om konden gaan met de impact van windmolens en andere duurzame technologieën op het landschap, de mens en de natuur. In Schotland is er relatief veel open ruimte (zeker als je het vergelijkt met Nederland), maar zelfs daar is met name het aantal windmolens de afgelopen jaren dermate toegenomen dat het op sommige plekken de landschapskwaliteit en beleefbaarheid in gevaar bracht. Vandaar dat ons team van adviseurs werd ingeschakeld om te kijken naar de verschillende manieren waarop lokale gemeenten omgingen met vergunningsverzoeken voor het plaatsen van windmolens en andere duurzame technologieën.

Indien van toepassing: Waar heb je nog meer gewerkt, en waar heb je aan gewerkt bij die werkgevers?
Na een aantal jaar in Schotland te hebben gewoond, besloot ik om terug te verhuizen naar Nederland. Inmiddels werk ik als junior projectleider bij IVN Natuureducatie.

Hoe ben je uiteindelijk terecht gekomen bij de baan die je nu hebt?
Eigenlijk per toeval, via een vacature die op het juiste moment vrij kwam. Mijn brede opleiding en ervaring met projectmatig werken als adviseur kwamen hierbij goed van pas.

Wat voor projecten en/of opdrachten werk je aan?
Als junior projectleider bij IVN Natuureducatie werk ik – net als in mijn tijd als adviseur – projectmatig. IVN Natuureducatie is een non-profitorganisatie die als missie heeft om mens en natuur te verbinden. Dat doen we door middel van natuuractiviteiten, cursussen, natuur- en duurzaamheidsprojecten en campagnes.

Op dit moment ben ik met allerlei projecten bezig. Om een voorbeeld te noemen: op dit moment organiseer ik samen met collega’s het Jongeren Adviesbureau, waarbij we een écht maatschappelijk vraagstuk van een échte opdrachtgever voorleggen aan jongeren. Afgelopen winter hebben we ook een dergelijk adviesbureau gedraaid, waarbij de winnende ideeën heel goed ontvangen zijn. Super tof! Dit is een project wat ook dicht bij mijn eigen hart en ervaring als adviseur ligt.

Het werk bij IVN is verder erg divers; van het planten van mini-bosjes (Tiny Forest) tot het organiseren van natuurbelevingsworkshops. Binnen mijn projecten neem ik verschillende rollen aan. De ene keer ben ik organisator/coördinator en de andere keer stap ik zelf in de rol van docent en geef ik een training. Ik heb het enorm naar mijn zin bij IVN, aangezien het mij in staat stelt om direct een steentje bij te dragen aan de maatschappij, en mijn passie voor natuur(beleving) en doceren in te zetten in mijn projecten.

Waardoor ben je ooit aan de opleiding Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning begonnen?
Wat mij enorm trok aan de opleiding was de combinatie van diverse (creatieve) werkvelden, met daarnaast de mogelijkheid om iets bij te dragen. Eigenlijk vond ik heel veel vakgebieden leuk, en kon ik daardoor niet kiezen. Ik wilde heel graag iets doen met mijn creativiteit, maar ik wilde ook meer leren over hoe mensen hun omgeving beleven. Daarnaast vond ik het ook erg belangrijk dat ik met mijn toekomstige werk anderen kon helpen, en de wereld een stukje beter kon maken. Een manier om dit te doen is door mij in te zetten voor onze leefomgeving. Dit vergt een brede blik, en zodoende kwam ik op de opleiding Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning terecht.

Wat vond je het leukste aan de opleiding?
De excursies naar binnen- en buitenland voor de ontwerpstudio’s en vakken als landschapsgeografie.

Wat vond je het meest interessante aan de opleiding?
De diversiteit en afwisseling; de mogelijkheid om veel vakgebieden te verkennen.

Waar heb je, achteraf gezien, het meeste aan gehad tijdens de opleiding?
Als adviseur kwam ik er al snel achter dat het erg handig was dat ik een brede basiskennis had opgedaan tijdens mijn opleiding. Voordat ik begon aan mijn eerste opdracht kreeg ik de vraag of ik iets wist van windmolens. Ik heb toen eerlijk geantwoord ‘een beetje’. Dat beetje bleek meer dan genoeg. Dankzij mijn brede kennis vanuit de opleiding wist ik snel een onderzoeksmethode op te stellen die paste bij onze vraag, en kon ik de juiste verbanden leggen tussen verschillende stukjes informatie.

Welke keuzes tijdens je opleiding hebben je geholpen om te komen waar je nu bent? (Bijvoorbeeld; major/minor, stage, bijbaan, een commissie of bestuur bij een vereniging)
Ik heb commissiewerk gedaan, wat zeker heeft geholpen bij het zoeken naar mijn eerste baan. Ik heb naast mijn opleiding in Wageningen ook een tweede master gevolgd aan the University of Edinburgh (M.Sc. Ecosystem Services). Ik kijk heel positief terug op mijn tijd in het buitenland, mede door de geweldige mensen die ik daar heb leren kennen. Toevallig ben ik via een programma van de universiteit ook in contact gekomen met de manager van mijn eerste baan bij LUC in Edinburgh, Schotland. Zodoende is het balletje gaan rollen, en kon ik aan de slag als adviseur. Ik wilde altijd al heel graag een tijdje werken in het buitenland, en zo was het ook nog gelukt!

Heb je een gouden tip voor de huidige en toekomstige studenten van de opleiding?
Ik weet niet zeker of het een gouden tip is, maar volg vooral je hart en interesses. Klinkt misschien erg cliché, maar uiteindelijk wordt een opleiding of baan leuk als je er plezier in hebt, of als je er op wat voor manier dan ook voldoening uit haalt. Ik kwam er tijdens de opleiding (en de banen erna) achter waar ik écht energie van krijg. De opleiding Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning heeft mij geholpen om mijn brede interesses te verkennen en in te zetten.