Nieuws Gezonde & Veilige Voeding
Nieuws
-
28 november 2023
Heidy den Besten richt zich op veilig voedsel: “Ik wil fundamenteel onderzoek vertalen naar een praktische toepassing”
- Prof. dr. Heidy den Besten is de nieuwe persoonlijk hoogleraar van de leerstoelgroep Levensmiddelenmicrobiologie van Wageningen University &... -
22 november 2023
Antibioticaresistentie bij landbouwhuisdieren stabiliseert
- Met de daling in de verkoop van antimicrobiële diergeneesmiddelen sinds 2009, nam ook de antimicrobiële resistentie bij dieren af. Deze... -
3 november 2023
Natuurinclusieve landbouw vraagt andere aanpak gezondheid dier en mens
- “Natuurinclusief boeren heeft een keerzijde. Het risico op potentieel zoönotische ziekten wordt daarmee groter”, waarschuwt... -
26 oktober 2023
Goed nieuws voor koffieliefhebbers: bakkie pleur lijkt goed voor niergezondheid
- Vis voor een sterk hart, nulpuntnulletjes voor een vitale lever, vezels voor gezonde darmen en niet roken voor schone longen. In onze leefstijl en ons... -
19 oktober 2023
Maartje Poelman in Op zoek naar gezond
- De Gezonde generatie laat in een drietal video's zien dat gezond eten nogal een worsteling kan zijn, het is vooral duur. Fidan Ekiz, Renze Klamer en... -
17 oktober 2023
Hans Verhoef bij NPO Radio 1 over ijzertekort bij vrouwen
- Bloedarmoede door ijzertekort kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid en ernstige bloedingen tijdens de bevalling. Hoewel zulke... -
16 oktober 2023
IJzertekort door menstruatie: “Als mannen dit probleem hadden, was het al lang bestudeerd”
- Bij een gebrek aan voedingsstoffen en de problemen die erdoor ontstaan, denken we al snel aan ontwikkelingslanden. Maar ook in Nederland hebben we te... -
12 oktober 2023
Dringende oproep Micronutrient Forum: verbeter de toegang tot gezonde voeding voor de meest kwetsbaren
- De wereld wordt geconfronteerd met ongekende mondiale voedsel- en voedingscrises als gevolg van stijgende voedselprijzen, regionale conflicten en... -
3 oktober 2023
Speciale voeding moet darmbacteriën peuters herstellen na antibioticakuur
- Antibioticakuren verstoren de ontwikkelende en kwetsbare darmbacteriën van jonge kinderen. Toch krijgt één op de dertien peuters... -
21 september 2023
Achterwaarts ontwerpen helpt voedingsindustrie vooruit
- Hoe ontwikkel je als voedselproducent een product dat lekker, gezond, milieuvriendelijk, betaalbaar, veilig en ook nog eens winstgevend is? Met die...
Radio, podcast & TV
-
1 maart 2024
Sjoukje Heimovaara bij BNR's Big Five over voedseltransities
- Sjoukje Heimovaara schoof aan bij BNR's Big Five, een serie uitzendingen over grote transities en het draagvlak daarvoor in de maatschappij. Het... -
19 oktober 2023
Maartje Poelman in Op zoek naar gezond
- De Gezonde generatie laat in een drietal video's zien dat gezond eten nogal een worsteling kan zijn, het is vooral duur. Fidan Ekiz, Renze Klamer en... -
17 oktober 2023
Hans Verhoef bij NPO Radio 1 over ijzertekort bij vrouwen
- Bloedarmoede door ijzertekort kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid en ernstige bloedingen tijdens de bevalling. Hoewel zulke... -
8 februari 2023
Toine Timmermans over doorverkopen restpartijen tegen voedselverspilling
- Bedrijven kopen steeds vaker restpartijen van voedsel voor een lage prijs op. Het gaat dan om voedsel dat nog prima te eten, maar niet meer door... -
17 november 2022
Guido Camps bij Dit is de Dag over de suikertaks op fruitdrank
- De overheid wil per 1 januari 2024 de suikerbelasting op alcoholvrije dranken verhogen. Dit geldt niet alleen voor frisdrank, maar ook voor fruitsap.... -
24 januari 2022
Arnold van Huis en Catriona Lakemond bij Het Klokhuis over insecten eten
- “Overal in de tropen worden insecten gegeten,” vertelt Arnold van Huis, hoogleraar Entomologie aan Wageningen University & Research... -
10 mei 2021
Toine Timmermans over voedselverspilling bij Vroege Vogels
- Er verdwijnt meer dan 100 kilo voedsel per Nederlander per jaar in de afvalbak. Het verminderen van voedselverspilling is een van de belangrijkste... -
18 juni 2020
Toine Timmermans bij Stax&Toine over houdbaarheidsdatums
- Op de meeste voedingsmiddelen staan houdbaarheidsdatums: Ten minste Houdbaar Tot (THT) of Te Gebruiken Tot (TGT). Veel consumenten zijn niet bekend... -
28 november 2019
Tiny van Boekel bij Koffietijd over natuurlijke ingredienten en producten
- Vers, ambachtelijk, natuurlijk. Dit zijn voedingsclaims die steeds vaker op voedselverpakkingen staan. Maar wat is nou het verschil tussen natuurlijke... -
25 november 2019
Renger Witkamp en Guido Camps over afslankpillen in De Monitor
- Bestaat er een afslankpil waarmee je veilig op gezond gewicht kunt komen en blijven? Er zijn allerlei pillen die je eetlust zeggen te remmen....