Oproep

Denali studie: effect van voeding op darmbacteriën

Een gebalanceerd microbiota (profiel van bacteriën in de darm) is belangrijk voor een goede algehele gezondheid. Bij ouderen verandert het microbiota en nemen met name de gezonde darmbacteriën af. Deze veranderingen in het microbioom kunnen zorgen voor een verminderd afweersysteem en zijn geassocieerd met verschillende ziektes.

Doel van het onderzoek

Galacto-oligosaccharides (GOS) zijn niet verteerbare koolhydraten, welke niet door het lichaam verteerd kunnen worden en een gunstig effect hebben op het darmmilieu. Doordat ze niet in de dunne darm worden verteerd, bereiken zij de dikke darm intact, waar ze de groei/activiteit van goede bacteriën kunnen stimuleren wat bevorderend is voor een goede gezondheid. Uit eerder onderzoek weten we dat GOS in een hoge dosering (5-15 gram) de microbiota (darmbacteriën) verbetert bij gezonde volwassenen. Omdat deze hogere doseringen lastig te verwerken zijn in een capsule of tablet, willen we in dit onderzoek testen of een lagere dosering GOS ook een gunstig effect heeft op de darmbacteriën van gezonde volwassenen. Indien dit zo is, zou dit als voedingssupplement (in een capsule of tablet) op de markt kunnen worden gebracht.

Om deze reden is Wageningen Food & Biobased Research op zoek naar gezonde volwassen vrouwen die mee willen doen aan een voedingsonderzoek waarbij getoetst wordt of het dagelijks gebruik van een lage dosis GOS een gunstig effect heeft op de darmbacteriën.

Wat wordt er van u verwacht?

Het onderzoek vindt plaats in mei-juni 2023 op Wageningen University & Research en duurt 6-7 weken. Bij deelname aan het onderzoek gebruikt u 3 weken lang eenmaal per dag een voedingssupplement. Daarnaast moet u op 3 momenten een ontlasting monster verzamelen, op verschillende tijdstippen vragenlijsten in vullen en dient u 2 keer naar de Universiteit van Wageningen te komen voor een bezoek. Voor deze studie zijn we op zoek naar 88 gezonde vrouwen die mee willen doen.

Wat staat er voor u tegenover?

U ontvangt een vergoeding van €125 voor deelname. Daarnaast ontvangt u een reiskostenvergoeding van €0,19 per kilometer en levert u een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek.

Profiel deelnemers

Voor deze studie zoeken we 88 vrouwen die aan de volgende criteria voldoen:

  • Tussen de 40 en 70 jaar oud;
  • Met een BMI tussen de 18.5 – 30.0 kg/m2;
  • Uit omgeving Wageningen (+ 50 km).

Bent u geïnteresseerd in deelname aan het Denali onderzoek en wilt u er meer over weten? Lees dan de informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek en meld u aan voor een informatiebijeenkomst via het aanmeldformulier. U kunt ook mailen naar Denali.studie@wur.nl of bellen met 0317-484546.

Meedoen?

Meld u aan via onderstaande button en het onderzoeksteam neemt contact met u op of download de informatiebrochure: