Nieuws

Koolhydraten prima voor recreatieve sporters

Gepubliceerd op
27 juli 2023

Met de Tour de France vers in het geheugen stappen recreatieve wielrenners gemotiveerd op de fiets. Het is niet onwaarschijnlijk dat zij geïnspireerd raakten door de uitgekiende voedingsstrategieën van de profs.

Wie de ambitie heeft om zijn of haar voedingspatroon aan te passen voor betere sportprestaties, kan leren van Wageningse onderzoekers. Mireille Baart, onderzoeker bij de leerstoelgroep Humane Voeding en Gezondheid (en WUR-sportvrouw van het jaar), onderzocht met haar collega’s de verschillen tussen een koolhydraatarm (low carbohydrate, high-fat, ofwel LCHF) en een koolhydraatrijk (high carbohydrate, ofwel HC) dieet op prestaties.

Recreatieve atleten

‘Deze diëten passen in de huidige tijdgeest waarin recreatieve sporters steeds vaker experimenteren met bijvoorbeeld intermitterend vasten of een ketogeen dieet’, aldus Baart. Ze manipuleren zo hun suikerinname. ‘Hiermee willen zij hun lichaam een extra trainingsprikkel geven om de vetverbranding tijdens inspanning te verhogen. De redenatie hierachter is dat je lijf dan minder afhankelijk is van de, relatief beperkte, glycogeenvoorraden (glucose, red.) in de lever en spieren.’ Op vetvoorraden kunnen we – in theorie – weken blijven sporten. Maar kun je als recreatief atleet wel optimaal presteren op een dieet dat zo weinig suikers bevat?

Lees het hele verhaal op Resource online