Nieuws

Startende studenten leren verspillingsvrij koken tijdens introductiedagen

Gepubliceerd op
17 augustus 2023

Studenten die meedoen met de Algemene Introductiedagen (AID) kunnen maandag 21 augustus een workshop volgen over verspillingsvrij koken. De workshop wordt 3 keer gegeven en deelt handige tips & tricks om lekker én verspillingvrij te koken. Zo bespaar je niet alleen geld, maar lever je ook een belangrijke bijdrage aan een duurzaam voedselsysteem.

De workshop is een samenwerking tussen de AID, WUR en Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Sanne Stroosnijder, programmamanager Food Loss and Waste Management bij WUR, gaf de workshop vorm: ‘Het doel is om de studenten te inspireren om verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren’. Zo leren ze om hun koelkast optimaal in te richten en krijgen ze tips om op een duurzame manier boodschappen te doen. Anton Rinsema, chef bij Unilever, verzorgt het culinaire deel van de workshop en laat de studenten proeven hoe je restjes op een simpele manier omtovert tot heerlijke gerechten. ‘Na deze workshop kijk je echt anders naar eten.’

Stichting Samen tegen Voedselverspilling bestaat uit verschillende stakeholders, zoals Wageningen University & Research, Unilever en het Voedingscentrum, die hun krachten bundelen om voedselverspilling voor 2030 met de helft te verminderen. Meer weten? Kijk op de website van Samen tegen Voedselverspilling.

En dat loont, blijkt ook uit de afvalsorteeranalyse van het Voedingscentrum. Dit onderzoek wordt elke drie jaar gehouden en meet voedselverspilling door huishoudens. Uit de laatste analyse blijkt dat ruim 33 kilo per persoon per jaar aan eten in de prullenbak belandt. Omgerekend is dat een bedrag van 138 euro per jaar. Zoom je uit naar heel Nederland, is dat evenveel als een file van Utrecht naar Barcelona van vrachtwagens vol eten. ‘Dat is zonde,’ onderstreept Rinsema. ‘Voordat het op je bord ligt, heeft eten op het land gestaan, is er water voor gebruikt en heeft het een lange reis afgelegd’.

Uiteindelijk komt het erop neer dat we anders om moeten gaan met het voedsel dat we tot onze beschikking hebben. De AID vormt een uitstekend moment om daar mee aan de slag te gaan. Cas Huisman, promovendus bij de leerstoelgroep Marketing and Consumer Behaviour, onderzoekt hoe studenten met voedsel omgaan en hoe verspilling op een effectieve manier voorkomen kan worden. Huisman: ‘Doordat je veel voorzieningen deelt kan het als student soms lastig zijn om verspilling tegen te gaan. Aan de andere kant heb je als beginnend student nog geen gewoontes gevormd.’ Lolkje de Vries, woordvoerder van het Voedingscentrum, kan dat beamen: ‘Je start een nieuwe levensfase. Dat is hét moment om nieuwe gewoontes aan te leren.’