
DigiLab
Vijf TO2-organisaties en zes Rijkskennisinstellingen (zie kadertekst) bouwen samen aan DigiLab: een digitale infrastructuur om kennisdeling en samenwerking te verbeteren. DigiLab maakt veilig en efficiënt samenwerken mogelijk met data en modellen, zonder de controle daarover te verliezen. Dit is belangrijk vanwege grote maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering en gezondheidszorg. Door DigiLab kunnen onderzoekers en partners data combineren, modellen gebruiken en samen nieuwe inzichten ontwikkelen. Het systeem zorgt voor transparantie, reproduceerbaarheid en bescherming tegen digitale dreigingen, met als uitgangspunt: open waar mogelijk, gesloten waar nodig.
Waarom een Digilab?
Het probleem van versnipperde data en beperkte samenwerking wordt opgelost door DigiLab: een digitale infrastructuur waarin organisaties flexibel, efficiënt en veilig kunnen samenwerken zonder de controle over hun data, algoritmes en modellen te verliezen. DigiLab maakt het mogelijk om data te delen onder strikte voorwaarden, zorgt voor transparantie en reproduceerbaarheid en waarborgt kennisveiligheid en digitale bescherming. Zo ontstaat een gemeenschappelijke en schaalbare oplossing voor complexe maatschappelijke vraagstukken.
Doel van DigiLab:
DigiLab heeft als doel om kennisontwikkeling en -toepassing te versnellen door middel van geavanceerde data-, model- en kennisdeling. Het platform faciliteert digitale samenwerking tussen onderzoeksinstellingen, overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Hierdoor kunnen complexe maatschappelijke en wetenschappelijke vraagstukken sneller en effectiever worden opgelost.
DigiLab zorgt voor een veilig en gecontroleerd kennisecosysteem waarin data, algoritmes en modellen efficiënt gedeeld en gecombineerd kunnen worden. Dit draagt bij aan een economisch sterk, weerbaar en toekomstbestendig Nederland. Door het verbinden van verschillende kennisbronnen ontstaat een overkoepelend ecosysteem dat hoogwaardige data toegankelijk maakt voor gerichtere advisering en besluitvorming.
Het platform stimuleert co-creatie en digitaal samenwerken binnen een virtuele onderzoeksomgeving, waarbij datasoevereiniteit en kennisveiligheid centraal staan. DigiLab sluit bovendien aan bij bestaande nationale en internationale onderzoeksinfrastructuren, zoals de European Open Science Cloud (EOSC). Hiermee ondersteunt DigiLab zowel strategische kennisontwikkeling als effectieve samenwerking, wat het vertrouwen in onderzoeksresultaten versterkt.
Deelnemende TO2- en RKI-instituten
- Stichting Deltares (Deltares) - Penvoerder
- Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI)
- Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN)
- Naturalis
- Nederlands Forensisch Instituut (NFI)
- Nederlands Lucht en Ruimtevaartcentrum (NLR)
- Rijksinstituut voor het Cultureel Erfgoed (RCE)
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
- Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO)
- Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC)
- Wageningen University & Research (WUR)
DigiLab Tijdlijn (2023 - 2025)
1. 2023 - Startfase
- Inventarisatie van samenwerkingsplannen
- Verkenning van kansen en mogelijkheden
- Netwerk opbouwen en eerste gesprekken
2. Eerste helft 2024 - Uitwerkingsfase
- Ontwikkelen van ideeën van samenwerkingspartners
- Verdiepen van concepten en innovaties
- Formuleren van kernpunten en doelen
3. Zomer 2024 – Indienen plan
- Opstellen en indienen van samenwerkingsplan
- Formele presentatie en goedkeuring
4. 2e helft 2024 – Q1 2025 – Contractfase
- Contractfase consortium
- Opstellen van governance (globaal)
- Vastleggen juridische en organisatorische kaders
5. April 2025 – Fase 0: Voorbereiding
- Voorbereiden van activiteiten
- Invullen van benodigde rollen
- Coördineren van activiteiten en processen
6. 2e helft 2025 – Fase 1: Implementatie
- Realisatie van het programma via use cases
- Praktische uitvoering en operationele start