Aan de slag en support

Een dialoog aangaan lijkt bedrieglijk eenvoudig, maar het is meer dan praten en luisteren. Er gaat een rijke wereld schuil achter deze effectieve vorm van communicatie. De juiste personen worden met elkaar in contact gebracht en waardevolle inzichten worden benut. Onze inspirerende bronnen en workshops geven je inzicht in verschillende methoden, werkvormen en vaardigheden voor waardevolle dialogen. Als je je afvraagt wanneer een dialoog relevant is, hoe je deze organiseert of hoe je een betere gesprekspartner wordt, dan ben je hier aan het juiste adres!

Bouwstenen voor een goede dialoog

Als je een dialoog organiseert of faciliteert, is een aantal ‘bouwstenen’ essentieel in de voorbereidings- en faciliteringfase. De Dialogue Navigator geeft een aantal praktische tips om deze bouwstenen in acht te nemen. Neem contact op met onze facilitator pool om te onderzoeken hoe in jouw situatie aan deze bouwstenen kan worden voldaan.

1. Inclusiviteit en diversiteit

  • Erken het verschil in basiskennis en stimuleer gelijke toegang tot relevante informatie
  • Hou rekening met de aanwezigheid van betrokkenen, geïnteresseerden en benadeelde
  • Verwijder (onnodige) barrières om te participeren
  • Vermijd (onbedoelde) stereotypering

2. Transparantie

  • Wees duidelijk over de doelstellingen en de rollen van betrokkenen
  • Het geven van inzicht in genomen beslissingen kan het vertrouwen vergroten
  • Gedeeld eigenaarschap vergroot vaak de steun voor het proces

3. Kritische reflectie

  • Wordt comfortabel in het leren van fouten en mislukkingen
  • Blijf flexibel in het (bij)stellen van de doelstellingen

Bronnen, workshops en advies

Dialoog is meer dan praten en luisteren. We hebben verschillende bronnen verzameld om je te helpen nadenken over een dialoog of om er een te organiseren. De Dialogue Navigator, Decision Tree en Design Guide bieden een mooi startpunt om bekend te raken met de principes van dialoog en met de organisatie ervan aan de slag te gaan.

Met al deze bronnen willen we je inspireren en in staat stellen om dialoog te gebruiken in je dagelijkse praktijk. Zowel als wetenschapper en als onderdeel van de samenleving.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

"Hoe ga je ervoor zorgen dat er een veilige ruimte ontstaat? Het stellen van eerlijke intenties en het erkennen van je aarzelingen is al een goed begin.”

Bert Lotz, researcher

Potentie of dialoog

Verken waarom, wanneer en hoe je dialoog in een wetenschappelijke context in kunt zetten. (Dialogue Navigator)

Is dialoog gepast?

Volg deze kiesboom om je doelstelling scherp te krijgen en de juiste aanpak en methoden te bepalen. (Dialogue Decision Tree)

Organiseer een dialoog

Volg de design guide om jouw dialoog stap-voor-stap op poten te zetten. (Dialogue Design Guide)

Benieuwd naar meer?

We hebben een rijk overzicht aan inspirerende bronnen en workshops samengesteld dat je hier kunt downloaden. De bronnen en workshops bieden handvatten on dialoogprincipes te begrijpen, dialogen te organiseren en om dialoog echt te belichamen – als deelnemer of facilitator.

WUR-medewerkers kunnen ook rondsnuffelen in de intranetgroep voor ervaringen van collega's en aankondigingen van komende workshops en dialogen. Iedereen in Wageningen en omgeving kan zich aansluiten bij de Dialogue Community.

De beste manier om iets te leren is door het te ervaren. Het maakt niet uit hoe goed je kunt luisteren, faciliteren of beargumenteren: De Dialogue Community biedt een praktische leeromgeving om het potentieel van dialoog te verkennen.

Persoonlijk advies

De Facilitators Pool voor Dialoog biedt ondersteuning aan dialogen en dialoogprocessen in de WUR domeinen. Deze groep van zowel ervaren als aspirant-facilitators deelt een passie voor communicatie, dialoog en multi-stakeholderprocessen. Ze passen hun vaardigheden als facilitator toe en ontwikkelen deze gezamenlijk. Deze enthousiaste groep onderzoekers, docenten, studenten en andere medewerkers versterken hun vaardigheden en delen hun ervaringen door middel van regelmatige intervisiebijeenkomsten. Onze facilitators kunnen als sparringpartner eenmalig advies leveren voor jouw project, maar je kunt ze ook inhuren als facilitator. Neem contact met ons op als je ondersteuning zoekt of als je geïnteresseerd bent om facilitator te worden.

Cursussen kunnen helpen je comfortabeler te voelen om echt open gesprekken te voeren, beter te luisteren, meer aandacht te hebben voor zaken onder de oppervlakte, enzovoorts. Studenten kunnen MOS-modules volgen zoals Dialoogvaardigheden, Intuïtieve Intelligentie, Leiderschap voor Transformatie en Argumentatievaardigheden. Interessante vakken zijn ook ‘Facilitating Interactive Processes’, ‘Exploring the Future of Food and Farming’ en ‘Transformative Sustainability Practices for Systemic Change’. PhD's kunnen deelnemen aan het vak ‘Transformative research for sustainability challenges’ die de WUR Education Innovation Award heeft gewonnen. Medewerkers van de WUR kunnen veel trainingsprogramma's vinden in MyDevelopment. Wij bevelen Deep Democracy, The Art of Hosting en Liberating Structures aan. Neem contact met ons op als je wilt brainstormen over het integreren van dialoogaspecten in bestaande vakken en cursussen, of als je interesse hebt in het volgen van een specifieke training.