Impact Stories

Het programma van het WDCC wordt ingevuld aan de hand van concrete Impact Stories. Deze vormen de basis voor verdere ontwikkeling van onderwijs, onderzoek en toepassingen daarvan, geven een perspectief op waarde creatie, en tonen welke benodigdheden er zijn op het gebied van data management en infrastructuur. Hieronder zijn een aantal Impact Stories te zien die al een indruk geven van de mogelijkheden van big data.

Uitgelichte Impact Stories

Global Yield Gap Atlas

shutterstock_236726830_oogsten_India.jpg

Overal ter wereld proberen boeren hun oogst van tarwe, rijst, mais, peulvruchten of knolgewassen te verbeteren. Toch hebben ze vaak lagere opbrengsten dan ze zouden willen. Wageningen University & Research heeft de Global Yield Gap Atlas ontwikkeld om hier verandering in te brengen. Steeds meer bedrijven, overheden en non-profit organisaties maken er gebruik van.

Voedselzekerheid in een dashboard

voedselzekerheid.jpg

De oorlog in Oekraïne beïnvloedt de voedselmarkt, maar hoe precies en hoelang dat zal duren, valt nog moeilijk te voorspellen. Daarom maakte Wageningen University & Research een eerste analyse van de impact. Onderdeel van die analyse: een gratis en vrij toegankelijk dashboard waarop alle relevante data te vinden is. Data-architect Eugene Westerhof: “Het is behoorlijk uniek dat al die data toegankelijk zijn in één interactieve website.”

Ziektedetectie met behulp van computervisie

Ziektedetectie met behulp van computervisie

De Wageningse onderzoeker Ronald Petie gebruikte tijdens de projecten SensingPotential en Digitool computervisie om ziekten bij koeien te detecteren. Wat blijkt: ook bij koeien duidt een ‘snotneus’ op mogelijke malaise. “Hoe meer foto’s van koeienkoppen wij in het algoritme invoeren, hoe beter dat de data leert herkennen en hoe beter het voorspellingen kan doen.”