Impact Stories

Het programma van het WDCC wordt ingevuld aan de hand van concrete Impact Stories. Deze vormen de basis voor verdere ontwikkeling van onderwijs, onderzoek en toepassingen daarvan, geven een perspectief op waarde creatie, en tonen welke benodigdheden er zijn op het gebied van data management en infrastructuur. Hieronder zijn een aantal Impact Stories te zien die al een indruk geven van de mogelijkheden van big data.

Uitgelichte Impact Stories

Hert of zwijn? Agouti helpt om dit voor miljoenen beelden vast te leggen

Wildcamera’s staan tegenwoordig op allerlei plekken: in natuurgebieden en in tuinen, op ecoducten, op rotsen aan zee, naast een dood dier of in een agrarisch zonnepark. De beelden van deze camera’s zijn te beheren in het platform Agouti. Artificial Intelligence (AI) helpt bij de analyse van de plaatjes.

Sensoren meten energieniveau van dieren

Sensoren meten energieniveau van dieren

Heeft een kweekvis last van een verandering in het kweeksysteem? Hoe kun je achterhalen of een populatie wilde dieren beïnvloed wordt door een verstoring in de leefomgeving? Het zijn vragen die wetenschappers steeds beter kunnen beantwoorden, dankzij het gebruik van sensoren. Dat biedt straks allerlei mogelijkheden, zowel in de vee- en visteelt als in het wild.

Muggen begrijpen met machine learning

Hoe landen hommels op een bloem? En worden ze in de kas bij bestuiving gehinderd door ledverlichting? Hoe bestrijd je de dodelijke malariamug? Bij deze vragen kan de computer uitkomst bieden. Wageningen University & Research (WUR) hoogleraar Florian Muijres en zijn team leren de computer vliegbewegingen van insecten en vogels te herkennen. Zo hopen zij diergedrag beter te begrijpen.

Komkommertijd: komkommers telen met kunstmatige intelligentie

c1742ba4-03db-4dcb-b15b-ed7ec1059567_190-GA--20230328-XH2S5762-Foto Guy Ackermans-2048px-A5_53b75a85_750x400.jpg

Het publiek-private samenwerkingsproject AGROS wil een 'autonome kas' realiseren waarin de teelt op afstand wordt bestuurd door kunstmatige intelligentie (AI). Intelligente algoritmes en geavanceerde sensoren bewaken de belangrijkste gewaseigenschappen en ondersteunen de beslissingen die genomen worden om tot een rendabele teelt te komen.

Kunstmatige intelligentie in sierteelt legt bloemkenmerken vast

AI in de sierteelt helpt bij het vastleggen van bloemkenmerken. Onderzoekers van Wageningen University & Research zien veel toekomstmogelijkheden. Ron Wehrens: “Veredelaars kunnen met AI de registratie-informatie in hun eigen bedrijfsvoering en ontwikkeling gebruiken op plekken waar er experts niet beschikbaar zijn.”

Global Yield Gap Atlas

shutterstock_236726830_oogsten_India.jpg

Overal ter wereld proberen boeren hun oogst van tarwe, rijst, mais, peulvruchten of knolgewassen te verbeteren. Toch hebben ze vaak lagere opbrengsten dan ze zouden willen. Wageningen University & Research heeft de Global Yield Gap Atlas ontwikkeld om hier verandering in te brengen. Steeds meer bedrijven, overheden en non-profit organisaties maken er gebruik van.

Voedselzekerheid in een dashboard

voedselzekerheid.jpg

De oorlog in Oekraïne beïnvloedt de voedselmarkt, maar hoe precies en hoelang dat zal duren, valt nog moeilijk te voorspellen. Daarom maakte Wageningen University & Research een eerste analyse van de impact. Onderdeel van die analyse: een gratis en vrij toegankelijk dashboard waarop alle relevante data te vinden is. Data-architect Eugene Westerhof: “Het is behoorlijk uniek dat al die data toegankelijk zijn in één interactieve website.”

Ziektedetectie met behulp van computervisie

Ziektedetectie met behulp van computervisie

De Wageningse onderzoeker Ronald Petie gebruikte tijdens de projecten SensingPotential en Digitool computervisie om ziekten bij koeien te detecteren. Wat blijkt: ook bij koeien duidt een ‘snotneus’ op mogelijke malaise. “Hoe meer foto’s van koeienkoppen wij in het algoritme invoeren, hoe beter dat de data leert herkennen en hoe beter het voorspellingen kan doen.”