Nieuws

Van koffiedrab tot oesterzwam

article_published_on_label
15 september 2022

Afgelopen week stond in het teken van #verspillingsvrij op Wageningen Campus. Met demonstraties, gerechten en acties maakten cateraars, start-ups, medewerkers elkaar bewust van het belang om zo min mogelijk voedsel te verspillen. En uiteraard niet alleen in deze week, ook op continue basis staat Voedselverspillingsvrij letterlijk en figuurlijk op de kaart. Zo wordt er onder andere een oesterzwambitterbal, gekweekt op koffiedik, aangeboden aan bezoekers van Wageningen Campus.

De Verspillingsvrije Week is een initiatief van stichting Samen Tegen Voedselverspilling, waarin bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties samenwerken. Het doel is om in Nederland jaarlijks 1 miljard kilogram minder voedsel te verspillen. WUR is mede-oprichter en dragende organisatie van de stichting.

Verspillingsvrije gerechten in de sportlight

De organisaties op Wageningen Campus zetten in deze verspillingsvrije week diverse verspillingsvrije gerechten in de spotlight in hun restaurants, om zo extra aandacht te vestigen op het belang van dit onderwerp. Dit kan bijvoorbeeld een bananenbrood zijn, gemaakt van overrijpe bananen, een puddingbrood van broodresten of een soep gemaakt van de kopjes en kontjes van de groenten die overblijven. Maar ook buiten deze week wordt er continue gestreefd naar zo min mogelijk voedselverspilling.

Voedselafval monitor

Daarnaast wordt er door de cateraars op de campus gebruik gemaakt van een geautomatiseerde voedselafvalmonitor, genaamd Orbisk, een groene afvalbak met een weegschaal en een slimme camera. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan Orbisk vervolgens op de beelden herkennen welke ingrediënten worden weggegooid, in welke hoeveelheden en op welke momenten van de dag. Ondernemingen kunnen de gegevens inzien op een dashboard en met de inzichten hun inkoop efficiënter inregelen en daarmee voedselverspilling tegengaan.

Waardevolle restproducten

In het kader van het verwaarden van restproducten is koffiedik een mooi voorbeeld. Koffiedik is een perfecte voedingsbodem gebleken, het bevat waardevolle voedingsstoffen en sporenelementen, bijvoorbeeld voor de kweek van oesterzwammen. De organisatie GRO maakte met deze oesterzwammen gekweekt op koffiedik de oesterzwambitterbal. Deze oesterzwambitterbal is vast onderdeel op het menu in onderwijsgebouw Orion, en wordt aan bezoekers van Wageningen Campus gedurende de verspillingsvrije week uitgedeeld door cateraar Vermaat. Ook voor Unilever op Wageningen Campus is #verspillingsvrij een belangrijk thema. In de keuken van Unilever wordt volop ingezet op het tegengaan van voedselverspilling, en dat wat overblijft wordt gecomposteerd.

038-GA--20220915-XH2S9828-Foto Guy Ackermans-2048px-A5.jpg

De Verspillingsfabriek

In het onderwijsgebouw Aurora staat verspillingsvrije soep van de Verspillingsfabriek op het menu. De Verspillingsfabriek bereidt onder andere tomatensoep en chili con carne van overgebleven groente, fruit en vleeswaren. Cateraar Hutten startte het initiatief in 2015 samen met experts van Wageningen Food & Biobased Research met als missie om zoveel mogelijk groenten te redden om er smaakvolle producten van te maken.

Zwamcijsje

Verder staat dagelijks het Zwamcijsje van de Wageningen start-up UmaMeats op het menu in onderwijsgebouw Aurora. Dit hartige broodje heeft een vulling van oesterzwam en is daarmee minder vet dan andere vegetarische ‘worstenbroodjes’. Zwamcijsje is een prachtig voorbeeld van circulaire voeding, minder verspillen en meer ingrediënten uit de buurt. Jaarlijks wordt ongeveer een derde van de landbouwgrond ingezaaid met granen, voor o.a. brood. Maar meer dan de helft van het graan is stro, dat vaak op het land wordt achtergelaten. Paddenstoelen groeien heel goed op stro, en zetten het om in trossen paddenstoelen rijk aan vitamines, mineralen en eiwitten. Zo verspillen we geen stro! De Zwamcijs is bedacht door WUR-start-up UmaMeats, opgericht door voormalig student Plantenwetenschappen Mendelt Tillema.

Sanne Stroosnijder, programma manager Food Loss and Waste Prevention en lid van het kernteam van ‘Samen Tegen Voedselverspilling’ hoopt volgend jaar nog meer initiatieven bij de Verspillingsvrije Week te betrekken. Daarnaast wil ze in gesprek met cateraars, WUR-collega’s, studenten en andere organisaties op de campus om verspillingsvrij meer op de kaart te krijgen.